Hrvatski radio

Radio Pula

Uzgoj orada i brancina i u Istri sve značajnija gospodarska grana

06.06.2016.

10:38

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugroženost ribljeg fonda u prirodnim staništima potiče sve snažniji razvoj marikulture. Tako uzgoj ribe i u Hrvatskoj postaje sve važnija gospodarska grana. Do 2018. u Cromarisu planiraju proizvesti 10 tisuća tona ribe, najvećim dijelom orada i brancina.

 

Hrvatska u ovoj rastućoj djelatnosti ima svog predstavnika među prvih deset kompanija u svijetu kad je riječ o uzgoju orada i brancina. Ulaganja u Cromaris, tvrtku koja je prije sedam godina objedinila 5 domaćih ribogojilišta, među kojima su i ona u Budavi i Limskom kanalu, dosegnula su više od 650 milijuna kuna, a rast će i dalje, kaže predstavnica tvrtke Karmen Buršić.

Od 6 i pol tisuća tona visokokvalitetne bijele ribe kolika je trenutna Cromarisova proizvodnja - oko 900 tona se proizvede u Budavi. Dio proizvodnje je automatiziran, među ostalim i hranjenje ribe u kavezima koje se obavlja "klikom miša" na računalu, kaže voditelj proizvodnje Krešimir Grzunov.

Do 2018. u Cromarisu planiraju proizvesti 10 tisuća tona ribe, najvećim dijelom orada i brancina. Za tržište se ne boje jer zanimanje za kvalitetnu bijelu ribu, uzgojenu modernom tehnologijom u čistom moru, u stalnom je porastu.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.