Hrvatski radio

Radio Pula

Uzgoj ribe u Istri

24.06.2015.

17:26

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska na godinu u uzgajalištima proizvede oko 12 tisuća tona ribe i školjaka. Pola te proizvodnje otpada na tvrku Cromaris koja svoju tržišnu nišu vidi i u uzgoju organske ribe. U Limskome Kanalu u Istri organski uzgaja orade i brancine. Takva je riba tražena na europskom tržištu, pa će godišnju proizvodnju od 300 tona, najvjerojatnije povećati.

Kakvoća mora, biološka raznolikost, briga o zaštiti okoliša i strogo kontrolirani uvjeti proizvodnje ono su po čemu je specifičan organski uzgoj. Pomno se prate i reguliraju svi parametri, pa i hranjenje ribe. Ovaj dvogodišnji brancin koji će za nekoliko mjeseci na tržište hrani se dva puta dnevno. Hrana je organska, bez GMO-a i sintetičkih pripravaka. Zbog prirodnije brzine rasta udio masti u njoj je ograničen. U organskom uzgoju riba se uzgaja u kavezima u niskoj uzgojnoj gustoći kako bi se kod nje smanjio stres i postigla prirodna otpornost na bolesti. Klaudio Folo, voditelj uzgajališta kaže: "Onu gustoću koju mi u organskom uzgoju dostignemo je maksimalno 10 kila po metru kubnom po našoj certifikatorskoj kući u Švicarskoj. A po EU regulativi dovoljno je 15, a 15 kila je inače u Cromarisu standard uzgoja ribe."

Za organski je uzgoj presudna sljedivost. Dakle, prati se unos mlađi u uzgajalište, rast orade i brancina do konzumne veličine, izlov, pakiranje i transport do krajnjeg potrošača. Svaka tako uzgojena riba ima posebnu markicu. Klaudio Folo, voditelj uzgajališta ističe: "Mi smo počeli s proizvodnjom organske ribe početkom prošle godine i primjetan je u tom periodu od godine i pol rast prodaje organske ribe. Znači da kupci prepoznaju tu vrstu robe."

Troškovi organskog uzgoja gotovo su dvostruko veći od konvencionalnog. No zato tako uzgojene orade i brancini postižu i mnogo bolju cijenu. Za organski uzgojenu ribu najviše su zainteresirani Austrijanci, Nijemci, Švicarci i Francuzi. Gotovo će sve uzgojene količine iz ovog uzgajališta završiti na njihovim stolovima.

 

Poslušajte tonski prikaz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.