Hrvatski radio

Radio Pula

15:58 / 18.01.2018.

Autor: Tatjana Kaštelan

Valkane i Molo Carbone potencijalne lokacije za pročistač

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Dvije se lokacije u razmatraju kada je projekt odvodnje Pule u pitanju. To su Valkane i Molo Carbone. Koja će u konačnici ući u zahtjevni projekt odvodnje najvećega istarskog grada znat će se nakon opširnih stručnih analiza.

Sa završetkom obalnog kolektora krenulo se u izradu studijsko projektne dokumentacije za ovaj projekt – Pula Centar. Definiraju se konačne lokacije uređaja za pročišćavanje i tehnologije. Među nekoliko potencijalnih lokacija bili su Kaštijun i Muzil koje su zbog neadekvatnosti i visokih troškova otpale.

Stoga je uz Valkane bilo potrebno naći još jednu potencijalnu lokaciju zbog usporedbe i analize. I pronađena je lokacija Molo Carbone kao logičan slijed s obzirom da je u vlasništvu Grada Pule odnosno komunalnih poduzeća.

Tako se krenulo u analizu dviju lokacija. U kojoj je fazi taj postupak danas? Igor Stari, direktor društva Pragrande koje se bavi javnom odvodnjom kaže kako se obje lokacije analiziraju.

Sagledavaju se svi aspekti – od financijskog, budući da je riječ o projektu za trideset do pedeset godina, potom socio-ekonomskog, u pogledu okoliša, buke, suzbijanja neugodnih mirisa i ostalih uvjeta. Odabrat će se tehnologija koja sve to mora zadovoljiti.

No, svemu prethodi izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže, kolektora i ostalih pravaca za cjeloviti kanalizacijski sustav. Po nekim projekcijama svi radovi na području projekta Pula Centar trebali bi se zgotoviti do 2020. godine.

Po sadašnjim procjenama vrijednost projekta je 600 do 700 milijuna kuna. Najvećim dijelom financira se iz fondova Europske unije a jedinice lokalne samouprave sudjeluju s desetak posto.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.