Hrvatski radio

Radio Pula

Vatrogasci prvi po hitnoći pružanja pomoći

24.06.2019.

16:01

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Nakon kiše koja je u južnoj Istri pala ovih dana, krajem tjedna mjerodavne službe najavljuju novi toplinski val. Kiše idu u korist protupožarnoj sezoni no vatrogasci su uvijek na oprezu. Intervencija je jako puno, svih vrsta, no nakon kiša na sreću nema požara na otvorenom.

Ipak, tu su dnevno razni pozivi građana, jer vatrogasci su uvijek prvi po hitnoći pružanja pomoći. Ova je godinu teško usporediti budući da je zima bila sušna, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Poplave su svakom godinom češće. Vrijeme je ćudljivo, promjenljivo, a u slučaju požara ili kiše građani si mogu puno sami pomoći. Očistiti područje oko kuća ako su locirane u šumskim područjima, očistiti slivnike, ne parkirati automobile na odvodima. Voditi računa o svom okruženju, poglavito o vegetaciji.

Zabranjeno je svako paljenje vatre. Kazne su s razlogom velike, od novčane do kazne zatvora ovisno o opasnosti i ugrozi ljudi i imovine. Jer nakon opožarenog područja treba i nekoliko desetljeća da bi se vegetacija oporavila. U svakoj hitnoći brojevi za pomoć su 193 vatrogasci, 192 policija, 194 hitna pomoć te Županijski centar 112.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Vatrogasci prvi po hitnoći pružanja pomoći

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.