Hrvatski radio

Radio Pula

Veća ulaganja u kampove koči zakon

18.07.2013.

11:20

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kampovi čine četvrtinu ukupnih turističkih kapaciteta u nas, a o njihovom značaju svjedoče i podaci da se u kampovima sezonama ostvaruju iznimno dobri turistički rezultati. Potražnja za našim kampovima je velika, a ponuda se svake godine povećava - od nekadašnjeg smještaja u šatorima i kamp prikolicama, novi su trend mobilne kućice, premium kvaliteta mobilnih kućica s bazenima, većim okućnicama i posebnim dekoracijama.

No i u tom turističkom segmentu ima problema – posebice u dijelu novog Zakonu o turističkom zemljištu koji se odnosi na kampove, nedefiniranim granicama pomorskoga dobra, a valja istaknuti i kako Hrvatskoj nedostaju kamping odmorišta.

Sve to koči ulaganja u kampove, koja se događaju, no nisu to velika ulaganja koja bi kreirala takozvane holiday kampove, vodene parkove i slično, kaže predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš. I on upozorava kako je glavni problem s još uvijek neriješenim pitanjima oko turističkog zemljišta. Premda je Zakon donesen, još nije sklopljen ni jedan ugovor o koncesiji između države i korisnika kampova.

Ministarstvo turizma je račune za obvezu plaćanja koncesijske naknade u kampovima, nakon stupanja na snagu Zakona o turističkom zemljištu, turističkim tvrtkama i dostavilo i računi za korištenje 50 posto koncesije na čitavom zemljištu su plaćeni. Pomoćnik ministra turizma Robert Pende kaže kako prihodi idu na državnoj razini u Fond za turizam, a dio je namijenjen i jedinicama lokalne samouprave. Pende najavljuje i dugo očekivane promjene Zakona o turističkom zemljištu koji se odnosi na kampove.

Da se sadašnji zakon ne može konzumirati i da ga zakonodavac mora mijenjati smatra i direktor rovinjske Maistre Tomislav Popović. Poseban problem u kampovima jesu i nedefinirane granice pomorskog dobra, a ne postoji ni način kako osigurati prednost društvima koji su 50 godina ulagala na tom pomorskom dobru, ističu u Kamping udruženju Hrvatske.

Ono što Hrvatskoj kao značajnom turističkom odredištu nedostaje su i kamper odmorišta. Danas imamo samo tri kamper odmorišta, dva u Istri i jedan u Čakovcu, a u Europi ih ima čak 10 tisuća, nama iz treba najmanje 200, kaže Jerko Sladoljev, izvršni direktor Top kamping udruge Hrvatske pojašnjavajući koliko time godišnje gubimo oko 300 tisuća noćenja i 15 milijuna eura.

Inače u domaćim kampovima ove sezona teče bez problema. Brojke su u prvih šest mjeseci nešto bolje nego lani, ostvareno je tri posto više noćenja u odnosu na lani, kaže predsjednik skupštine Kamping udruženja Hrvatske Igor Vidas

Svi naši sugovornici nadaju se da će se problemi u kampovima što prije riješiti, da će država imati sluha, kako bi dakle, počela dugo očekivana jača ulaganja u taj segment turističke ponude koji svakako zaslužuje svoje mjesto pri vrhu hrvatskog turizma. Po sadašnjim brojkama njihova su očekivanja i opravdana, a potez je sada na državi.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.