Hrvatski radio

Radio Pula

Većini vinara ostale zalihe vina od lanjske berbe

10.09.2020.

15:48

Autor: Džana Banić

foto: Mauro Giorgi /HRT

foto: Mauro Giorgi /HRT

Foto: - / -

Na istarskom Poluotoku berba je u punom jeku. Nakon ranih sorti na redu je malvazija koja je u istarskim vinogradima i najzastupljenija. Kakvoća grožđa je izvrsna a i prinosi su zadovoljavajući. Unatoč tomu proizvođači grožđa i vina su zabrinuti.

Opširnije poslušajte u prilogu:

-

Posljedice koronakrize teško su pogodile istarske vinare. Zbog izostanka predsezone i zatvaranja ugostiteljskih objekata na proljeće, većini su ostale zalihe vina od lanjske berbe. Dio nepovratno izgubljene zarade i plasmana ipak je dijelom nadoknađen u srpnju i kolovozu, kaže predsjednik udruge istarskih vinara i vinograda Nikola Benvenuti.

Sreća u nesreći je da su istarski vinari imali dovoljno vremena da se pripreme za prihvat vina iz ovogodišnje berbe. Koristili su, među ostalim, i mjeru Ministarstva poljoprivrede za proširenje skladišnih kapaciteta i nabavku novih tankova. Te sreće nisu i proizvođači grožđa. Vinari koji od njih uobičajeno otkupljuju urod ove to godine neću činiti, barem ne u mjeri kao do sada. Što će s ovogodišnjim urodom - još ne znaju. Vinar i vinogradar iz Pazina Marijan Gortan polovicu grožđa sa svojih 14 hektara preradi, ostalo već godinama prodaje nekolicini kolega vinara. Pred njim je, kaže, do sada najneizvjesnija godina.

Proizvođači grožđa nadaju se cijeni između četiri i pet kuna iako su svjesni da im ovakva situacija na tržištu ne ide na ruku. Neizvjesnost s plasmanom opvogodišnjeg uroda još će potrajati, ocjenjuje Gortan dok njihovi kolege vinari ne utvrde koliko će im i hoće li im, nakon prerade svoga uroda, uopće trebati dodatne količine grožđa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.