Hrvatski radio

Radio Pula

Velik broj pristiglih zahtjeva za kreditnu liniju za poduzetnike

25.01.2021.

15:44

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Uspjeh nove kreditne linije pokrenute u listopadu, u suradnji Istarske županije, gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj, Vodnjan i Umag, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije.

Sredinom listopada 2020. godine aktivirana je nova i najizdašnija do sada kreditna linija čiji kreditni potencijal linije iznosi 410 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih  proračuna. 

Izrazito povoljna kamatna stopa koja se ove godine za nove investicije kreće u iznosu od 0,9 do 2 % te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 % rezultirala je u dosadašnjem tijeku provedbe velikim brojem pristiglih kreditnih zahtjeva istarskih poduzetnika - njih ukupno 300 koji su do sada razmatrani na sjednicama Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, održanih u suradnji Istarske razvojne agencije, Istarske županije, gradova te poslovnih banaka.

Zatraženo 95 milijuna kuna za nove investicije 

Povjerenstvo za dodjelu poduzetničkih kredita utvrdilo je da je od otvaranja kreditne linije do sada zatraženo 175 milijuna kuna kredita, od čega se 95 milijuna kuna odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatraženo 80 milijuna kuna. 

Analizom djelatnosti podnositelja zahtjeva odnosno poduzetnika, ustanovljeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije - 21,45 %, zatim iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - 20 %, njih 19,27 % dolazi iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, 12,36 % iz građevinskih djelatnosti, 11,64 % iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti. Iz djelatnosti prijevoza i skladištenja te iz uslužnih djelatnosti pristiglo je 7,64 % zahtjeva. 

Obzirom na sjedište poduzetnika, najviše zahtjeva pristiglo je iz Pule (77), zatim iz Poreča (41), Rovinja (32), Labina (19), Pazina (18), Buzeta (11), Vodnjana (9), iz Buja i Novigrada po 8 zahtjeva te 6 zahtjeva iz Umaga. Ukupno 71 zahtjev pristigao je iz istarskih općina te je županijska kvota (40 milijuna kuna) predviđena za subvencioniranje kredita pristiglih s općinskih područja iskorištena. 

- Poduzetnicima je još uvijek na raspolaganju više od 235 milijuna kuna, a kreditna linija će biti otvorena do iskorištenja predviđenog kreditnog potencijala. Stoga još jedanput pozivam sve poduzetnike u Istarskoj županiji da iskoriste povoljne uvjete kreditiranja koje im nude Istarska županija i istarski gradovi u suradnji s poslovnim bankama - ističe direktor IDA-e Sabatti. 

Novitet ovogodišnje kreditne linije je i online predaja zahtjeva.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.