Hrvatski radio

Radio Pula

Velik interes za Regionalni dan EU fondova u Puli

05.07.2019.

14:57

Autor: Tatjana Kaštelan

Regionalni dan EU fondova, Komunalna palača, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Regionalni dan EU fondova, Komunalna palača, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Građanima – poduzetnicima, opg-ovima, udrugama, javnom sektoru i svim segmentima društvene zajednice – na raspolaganju su milijuni iz euro fondova. A za kvalitetan razvojni projekt uvijek ima novca, čulo se na Regionalnom danu EU fondova i radionici u pulskoj Komunalnoj palači.

U sklopu Regionalnih dana EU fondova organizirana je radionica u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Brojni su primjeri iskorištenog novca iz EU fondova i još je puno sredstava na raspolaganju poduzetnicima, obrtnicima, udrugama, javnom sektoru… I velik je interes za njihovim korištenjem; radionica Regionalnog dana EU fondova u Puli, koja inače obilazi hrvatske gradove, popunjena je gotovo odmah.

Istra je po gospodarskim pokazateljima pri hrvatskom vrhu. Iznijeti su i problemi te nelogičnosti s kojima se poduzetnici susreću. Primjerice, struju će na parceli prije dobiti bazen od plastenika; dok zagovaramo poljoprivredu i proizvodnju prednost u praksi ima turizam na kojeg se, kaže struka, ne bi smjeli oslanjati. Velikim je dijelom, čulo se, tomu uzrok centralizacija.

Uska grla do Ministarstva i natrag koče proceduru, pa velik broj poduzetnika nakon dugo vremena borbe s administracijom, propisima i institucijama odustaje. No, ima i upornih i u konačnici uspješnih – mladi poduzetnik, poljoprivrednik Dorian Siljan na panelu je iznio svoje iskustvo – godinama se bori s ovim problemima ali ne odustaje i rezultati su tu.

Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije kaže kako Hrvati svakim danom više koriste euro fondove za različite razvojne projekte. Grad Pula, inače domaćin ove radionice, odavno je osjetio koristi korištenja europskog novca a interes ne jenjava, kaže zamjenik gradonačelnikaPule Robert Cvek.

Održana je i radionica o tome kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva za male i srednje poduzetnike. Koji su preduvjeti za prijavu na natječaj, potom priprema natječajne dokumentacije, procedure slanja projektne prijave, do bodovanja i ocjene projekta.

Prijedlog Ministarstvu je da se realno i precizno definiraju rokovi pri raspisivanju natječaja, i dobro o tome informira javnost. Ovakvih radionica, bit će još.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Velik interes za Regionalni dan EU fondova u Puli

Velimir Žunac, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Robert Cvek, Grad Pula

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.