Hrvatski radio

Radio Pula

Velika kapitalna ulaganja u pulsku infrastrukturu

25.04.2018.

15:06

Autor: Džana Banić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Na sinoćnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća predstavljeni su rezultati kapitalnih ulaganja u infrastrukturu grada u posljednjih desetak godina. Poseban naglasak bio je na plinofikaciji, izgradnji obalnog kolektora, izgradnji Kaštijuna te nabavki novih gradskih autobusa.

Pula je u zadnjem desetljeću godina dobila gotovo 190 kilometara plinofikacijske mreže. Riječ je o velikom gradskom projektu u koji je uloženo 115 milijuna kuna. Izgrađeno je i 22 kilometara nove te rekonstruirano 28 kilometara postojeće vodovodne mreže. Radovi su bili vrijedni više od 35 milijuna kuna a još dodatnih 5 uloženo je u sprječavanje gubitaka vode u mreži. On sad iznosi 20 posto i jedan je od najnižih u Hrvatskoj.

Izgradnjom obalnog kolektora sanirano je 40 ispusta fekalnih voda duž pulske Rive a profunkcionirao je i sustav odvodnje protiv plavljenja. U te je projekte uloženo više od 350 milijuna kuna, dobrim dijelom i europskog novca. Pula je u zadnjem desetljeću brojnim projektima u gospodarenju otpadom dosegnula i jednu od najviših stopa odvojenog prikupljanja otpada od 20 posto te je izgrađen i Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Budući da Pula bilježi sve bolje turističke rezultate vrlo je važno i to da je udvostručen broj parkirališnih mjesta a uskoro se kreće i s nabavkom novih gradskih autobusa. Obnovljen je stadion Aldo Drozina, radovi na gradskom bazenu u puno su jeku. Tu su još i nova mjesta na gradskom groblju i u Štinjanu te obnova gradske tržnice i one na Verudi uključujući i uređenje trga kralja Tomislava.

Svi ti projekti, naglašeno je na sinoćnjoj tematskoj sjednici, ostvareni su bez značajnog povećanja cijena usluga građanima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.