Hrvatski radio

Radio Pula

Velika podzastupljenost žena u politici

11.03.2013.

15:24

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svaka stranka trebala bi visoko na svojoj listi imati osobu s invaliditetom, a Državno izborno povjerenstvo ne bi smjelo prihvaćati liste u kojima nisu barem s 40 posto zastupljene žene – neki su od zaključaka okruglog stola o ženama s invaliditetom na lokalnim izborima, održanog u pulskoj Gradskoj knjižnici u organizaciji Udruge distrofičara Istre.

Premda mogu puno pridonijeti kvaliteti društva, podaci govore o velikoj podzastupljenosti žena općenito, a posebno žena s invaliditetom kojih je u politici vrlo malo, i to zbog nekoliko razloga, objasnila je predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić.

Razlog nedovoljne zastupljenosti su i mnoge predrasude u političkim strankama koje žene općenito, kao i osobe s invaliditetom, ne pozicioniraju visoko na svojim listama. U usporedbi s drugim županijama, kaže Mirić, Istra i Grad Zagreb imaju nešto veću zastupljenost žena, no daleko ispod onoga što propisuje zakon, posebno nakon što je primjena takvih propisa odgođena do 2017. godine, kada Hrvatska bude imala europske izbore.

Dokaz tomu da stranke vrlo često samo deklarativno uvrštavaju na svoje liste žene s invaliditetom pa i žene općenito, jest i činjenica da su se današnjem skupu odazvali predstavnici samo dviju stranaka: IDS-a i HSP-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.