Hrvatski radio

Radio Pula

Velika potreba za smještajem u istarske domove za starije osobe

15.01.2020.

15:47

Autor: Klara Dujmović

Rovinj (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Rovinj (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Slučaj s požarom u privatnom domu u Krapinsko-zagorskoj županiji, aktualizirao je pitanje smještaja starijih i u Istarskoj županiji. Gotovo petina stanovništva ima više od 65 godina. Akutni je problem nedostatak domova za starije i nemoćne.

Liste su čekanja dugačke, a na smještaj u domove čiji je osnivač županija čeka se i do 10 godina. Da bi se situacije donekle olakšala neki se postojeći domovi proširuju, a neki gradovi, poput Labina i Pazina, kreću u gradnju domova za starije.
 
Anđelka Marija Poropat u rovinjskom je Domu za starije četiri godine. Ovdje, kaže, uživa. Jedna je od 120 sretnika koji su smješteni u domu. Potrebe su velike, stoga se sa 30 milijuna kuna dom nadogradio. U taj će novi dio useliti još 40 korisnika. Dvadeseatk će ih biti u dnevnome centru, a novost je odjel za oboljele od demencija, kaže Kristina Laginja, ravnateljica Doma.
 
Pazin nema dom za starije, no zasad ima dnevni boravak u kojem se sastaju umirovljenici. Dobro je to što će Pazin graditi dom za starije. Bit će smješten u prostoru bivše vojarne, pojašnjava gradonačelnik Renato Krulčić. Radovi kreću na jesen, a investicija je vrijedna 37 milijuna kuna.
 
Cjena ovakih domova je od 2.600 do 3.000 kuna. Sve se više otvara privatnih domova, u njima se lakše dolazi do mjesta, no dva do tri puta skuplji su od onih županijskih ili gradskih.
 
Opširnije poslušajte u nastavku.

Velika potreba za smještajem u istarske domove za starije osobe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.