Hrvatski radio

Radio Pula

15:53 / 11.06.2020.

Autor: Petra Neuner Geržinić

Velike štete na poljoprivrednim kulturama nanijela jučerašnja tuča

Nevrijeme pogodilo velik dio Istre, štete na poljoprivrednim kulturama zbrajaju se (foto: HRT Centar Pula)

Nevrijeme pogodilo velik dio Istre, štete na poljoprivrednim kulturama zbrajaju se (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

Jučer poslijepodne tuča je pogodila velik dio Istre. Voćnjake, vrtove i vinograde zabijelio je led veličine lješnjaka na području Barbana, Potpićna, Pazinštine, Žminja i okolice Poreča. Štete se tek zbrajaju, no jasno je, bit će velike.

Nikad prije kao jučer - kažu Barbanci. U 15 minuta sve je potuklo, objašnjava maslinar Gvido BabićNije postojao milimetar da nije se zabijelio pod, kao da je nertko sve prekrio plahtom, priča Babić. Danas, nakon kiše, oblačno je. Taman za zbrajanje štete. A u masliniku s 500 stabala ona neće biti mala. Možda će uspjeti spasiti 30-40 posto, tumači Gvido Babić.

Velike su štete i na pravom malom mrkatu obitelji Kožljan. Čisto, priorodno, gnjoj domaći od blaga, zlatice pobiremo sami... Kumpiru neće sad biti ništa. Ali kupus, brokula, paprika... Sve je potučeno kaže razočaran Bruno Kožljan, ali ne i ljut, jer to škodi zdravlju, kaže.

A s dolaskom u vinograd, još je tužniji. Od vina nije da neće biti baš ništa, ali četiri tisuće litara koje inače proizvodi, teško da će i nakon ove berbe. Strah ga je ove štete, ali ni prognoze nisu dobre. Bit će tega još, jer je munjeno leto, lani toplina, a ove godine daž...

Opširnije poslušajte u nastavku.

Velike štete na poljoprivrednim kulturama nanijela jučerašnja tuča

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.