Hrvatski radio

Radio Pula

Veliki Brijun: Odabrani konzultanti za traženje investitora

19.12.2013.

10:54

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odabrani su konzultanti koji bi trebali pronaći investitora u turističke objekte i sadržaje na Velikom Brijunu. Riječ je o strateški važnoj investiciji kojom bi se na tom otoku otvorio elitni turizam.

Zadaća konzultanata je naći najkvalitetnijeg ulagača koji će zaštićene dijelove prirode staviti u funkciju razvoja turizma. Hrvatska treba investitora svjetskog ranga koji će istodobno zaštititi okoliš i stvoriti uvjete za elitni turizam, a da to nije jednostavno, smatra ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je u srijedu rekao kako od četiri prijavljena kandidata, samo dva ispunjavaju kriterije. 

Konzultant u roku od 90 dana mora izraditi koncept budućeg korištenja područja Brijuna, predložiti model koncesije i plaćanja naknade koji bi trebalo potvrditi Ministarstvo, a nakon toga će se tražiti investitori. Namjera je, kaže ministar Zmajlović, da se na natječaj jave najveći svjetski brendovi. Još je jednom istaknuo kako nema rasprodaje Brijuna. 

Vrijednost investicije procijenjena je na milijardu i pol do dvije milijarde kuna. Zmajlović očekuje da će u siječnju iduće godine biti potpisan ugovor s konzultantima, a do jeseni pronađeni investitori. Podsjetimo, prema sadašnjem planu nema nove gradnje, a postojeći objekti mogu biti prošireni do 30 posto radi dodatnih turističkih sadržaja.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.