Vjernici danas uzimaju svega jedan cjeloviti obrok a u njemu ne smije biti mesa toplokrvnih životinja. Uobičajeno je na jelovniku riba.
15.04.2022.
10:51
Autor: HR Radio Pula
Vjernici danas uzimaju svega jedan cjeloviti obrok a u njemu ne smije biti mesa toplokrvnih životinja. Uobičajeno je na jelovniku riba.
Veliki Petak
I na istarskom priobalju tradicija je na Veliki petak na trpezi imati ribu. Kakva će ona biti ovisi o "dubini džepa" - od srdele za dvadesetak kuna, preko već pripremljenog bakalara "na bilo" za stotinjak do bijele ribe po 200 i više kuna za kilogram. Ta se "uzanca" proširila cijelim Poluotokom, uključujući i središnju Istru.
No, stoljećima unazad u tom se kraju na Veliki petak pripremala posebna maneštra.
Iako je na Veliki petak post, u tom jednom dnevnom obroku valjalo se do sita najesti. Tako su se uz maneštru pripremala i druga nemrsna jela:
U središnjoj Istri nema maslina pa tako nekad nije bilo ni maslinovog ulja kojim se mogla začinjati hrana na nemrsni Veliki petak. Ono se nabavljalo na Vodnjanštini, nerijetko zamjenom za jaja i suhomesnate proizvode a zvali su ga "bolje ulje".
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora