Hrvatski radio

Radio Pula

10:51 / 15.04.2022.

Autor: HR Radio Pula

Veliki je petak - dan posta i nemrsa

Veliki petak

Veliki petak

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Vjernici danas uzimaju svega jedan cjeloviti obrok a u njemu ne smije biti mesa toplokrvnih životinja. Uobičajeno je na jelovniku riba. 

Veliki Petak

I na istarskom priobalju tradicija je na Veliki petak na trpezi imati ribu. Kakva će ona biti ovisi o "dubini džepa" - od srdele za dvadesetak kuna, preko već pripremljenog bakalara "na bilo" za stotinjak do bijele ribe po 200 i više kuna za kilogram. Ta se "uzanca" proširila cijelim Poluotokom, uključujući i središnju Istru. 

No, stoljećima unazad u tom se kraju na Veliki petak pripremala posebna maneštra.

Iako je na Veliki petak post, u tom jednom dnevnom obroku valjalo se do sita najesti. Tako su se uz maneštru pripremala i druga nemrsna jela:

U središnjoj Istri nema maslina pa tako nekad nije bilo ni maslinovog ulja kojim se mogla začinjati hrana na nemrsni Veliki petak. Ono se nabavljalo na Vodnjanštini, nerijetko zamjenom za jaja i suhomesnate proizvode a zvali su ga "bolje ulje".