Hrvatski radio

Radio Pula

Vijećnici prihvatili Master plana razvoja turizma Istre do 2025. godine

14.03.2016.

14:02

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici županijske Skupštine u Pazinu su prihvatili Master plan turizma Istarske županije do 2025. godine. Dokument je vrijedan više od milijun i 800 tisuća kuna. Njime se želi povećati zauzetost kapaciteta, prosječnu potrošnju te ostvariti od 2 i pol do 3 milijarde godišnjih prihoda od turizma.

Novi Master plan turizma Istarske županije prihvaćen je s 32 glasa za i tri suzdržana. Izradilo ga je zagrebački Horwath consulting, a uz ostalo prema njemu, cilj je godišnje ostvariti 28 milijuna noćenja, dnevnu potrošnju turista povećati sa 64 na 100 eura, podići udio hotela i hotelskih turističkih naselja, podići i izjednačiti kvalitetu privatnog smještaja, te povećati ponudu kulturnih i prirodnih atrakcija.

Ideja je i kako se čulo na predstavljanju dokumenta, osigurati i 11 tisuća novih smještajnih jedinica s 4 i 5 zvjezdica. Na sjednici je upozoreno i kako prethodni Master plan razvoja turizma Istre, nije u cijelosti zaživio i nisu ispunjene sve njegove zadaće. No s druge strane istaknuto je kako su realizirani svih zacrtani planovi, osim onog dijela koji se odnosio na državu, a koja, rečeno je nije stavila u funkciju turizma bivše vojne zone i objekate.

Damir Kajin iz Istarskih demokrata rekao je kako se u novom Master planu veći naglasak trebalo dati privatnim iznajmljivačima, odnosno malim poslovnim subjektima, a da se više pozornosti trebalo posvetiti privatnim iznjamljivačima istaknula je i Željka Hrlić iz HDZ-a koja je rekla da u "istarskom turizmu ne cvate uvijek cvijeće".

Vladajući su se pak, očekivano, složili kako je dokument, na koji su suglasnost dale i velike hotelske tvrtke te šira javnost dobro pripremljen i da daju dobre smjernice budućeg razvoja istarskog turizma.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.