Hrvatski radio

Radio Pula

Vinistra i ove godine među najposjećenijim izložbama vina i vinarske opreme

12.05.2018.

11:53

Autor: Klara Dujmović

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Porečka Vinistra slavi četvrt stoljeća. U proteklih se 25 godina razvila u nasu najveću vinarsku manifestaciju, ali i znatno utjecala na podizanje kakvoće vina. Zlatnih odličja ove godine je rekordan broj, a nije nedostajalo ni izlagača ni posjetitelja.

Sva raskoš proizvodnje vina na jednome mjestu. Od svježih i laganih do zrelih i ozbiljnih vina. Poput šampionskog odležanog terana. Iznimna je kvaliteta naših vina prepoznata. No, prije četvrt stoljeća počelo je skromno. S dvadesetak vinara - pokretača nove istarske vinske priče. Vinar Petar Poletti kaže: "Onda nitko nije pio takva vina i puno njih se rugalo nama da radimo takva vina koja su bila blijeda. Nisu bila ono što su ljudi znali o vinu", pojasnio je Poletti.

Iskorak u proizvodnji je odavno učinjen. Sad je potreban onaj u promociji. Nikola Benvenuti predsjednik Udruge Vinistra ističe: "Trebat ćemo se predstavljati svijetu više ne samo da bi izvozili naša vina već da bi doveli turiste ljubitelje vina u IstrU. Da im pokažemo ne samo vina nego da dožive cijeli doživljaj enogastronomije Istre", rekao je Benvenuti.

Stoga u udruzi vinara, prema uzoru na Austriju, planiraju osnovati profesionalnu organizaciju koja će promovirati istarske vinare.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.