Hrvatski radio

Radio Pula

Više od tisuću učenika u Digitalnom učeničkom inkubatoru

24.02.2021.

10:02

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Prorsus/ustupljena fotografija

Foto: Prorsus/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Kreativne poduzetničke projekte razvijat će učenici iz više od stotinu škola iz cijele zemlje – od Ploča preko Gline i Petrinje do Tenje. Zainteresirani srednjoškolci i učenici viših razreda osnovnih škola u Digitalni učenički inkubator mogu se uključiti do nedjelje 14. ožujka.

U Digitalni učenički inkubator, online sustav za razvoj kreativnih i poduzetničkih potencijala učenika, uključilo se više od tisuću djece i mladih iz cijele zemlje. Riječ je o srednjoškolcima i učenicima viših razreda osnovnih škola. Prijave učenika stižu iz velikih hrvatskih gradova, ali i malih mjesta. Među više od stotinu škola čiji se učenici žele natjecati svojim idejama i znanjem, su one iz Ploča, Suhopolja, Labina, Svetog Martina na Muri, Gline, Petrinje, Ivankova i Tenje.

- Oduševljava nas koliko je djece i mladih koji žele razvijati svoju kreativnost, pokušati stvarati nešto novo i mijenjati na bolje svijet u kojem živimo. Digitalnim učeničkim inkubatorom kod učenika ćemo poticati proaktivnost i poduzetnički način razmišljanja – ne nužno kako bi svi oni jednoga dana postali poduzetnici, nego kako bi se naučili nositi s izazovima te stvarati novu vrijednost u svemu što rade - rekao je Filip Vrhovnik, voditelj projekta Digitalni učenički inkubator.

Učenike u Inkubatoru očekuju edukacije koje će koristiti za razvoj vlastitih poduzetničkih ideja te razgovori s uspješnim hrvatskim poduzetnicima. Potom će uslijediti timski rad. Timove povezuje ljubav prema određenom području, a Inkubator će ih potaknuti da za to područje osmisle projekt koji donosi neku novu vrijednost. Budući da je broj tih područja velik – od umjetnosti do tehnologije, takvi mogu biti i projekti. Učenici mogu izraditi novu računalnu aplikaciju, ali i program aktivnosti za umirovljenike.

- U Inkubator sam se uključio s prijateljicom Lorenom Grdić čim smo čuli za njega. Doživio sam ga kao nešto revolucionarno, tj. kao sustav koji se u mnogočemu razlikuje od onog tradicionalnog školskog. Inkubator promiče poduzetnički način razmišljanja, osobni razvoj i timski duh. Kao maturanti u stisci smo s vremenom zbog obveza koje su pred nama idućih mjeseci, ali nismo mogli ne uključiti se u ovaj projekt - objašnjava Neo Maler, učenik zagrebačke Gornjogradske gimnazije.

Učenici se u Inkubator mogu uključiti putem poveznice www.digitalniinkubator.eu do nedjelje 14. ožujka.

Kako bi se posebno nagradile najkreativnije škole u Hrvatskoj, one koje potiču kulturu kreativnosti i učenicima pružaju podršku u razvoju njihovih ideja i projekata, pokrenuta je kampanja masovnog financiranja na crowdfunding platformi Croinvest: https://croinvest.eu/kampanja/digitalni-ucenicki-inkubator/.

Pokretači Digitalnog učeničkog inkubatora su Školska knjiga, Institut za inovacije i Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment.

Dodatne informacije:                     https://digitalniinkubator.eu/

                                                           www.croinvest.eu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.