Hrvatski radio

Radio Pula

Visoka škola sestrinstva u problemima

20.12.2013.

14:37

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je da Visoka škola sestrinstva u Puli nema dopusnicu za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja. U skladu s tim zatraženo je da odmah prestane izvođenje nastave, sve dok se ne pribave potrebne dozvole za rad.

Što će to konkretno značiti za stotinjak studenata u Puli? Visoka škola sestrinstva u Puli opet je u problemima. Nakon što je krajem prošle godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obavilo upravni nadzor i prekinulo suradnju pulske Politehnike i Univerziteta iz Zenice koji je bio nositelj Visoke škole sestrinstva u Puli, svi upisani na taj studij nastavili su studiranje na istom mjestu, dakle na Politehnici, ali ne više kao studenti zeničkog sveučilišta nego kao studenti Europskog centra za mir i razvoj sa sjedištem u Beogradu.

Sve bi bilo u redu da naše ministarstvo nije odlučilo i taj studij proglasiti nelegalnim, pa je jučer izdano rješenje da Europski centar za mir i razvoj, koji je u suradnji s Univerzitetom iz Kragujevca nositelj visoke škole sestrinstva pri pulskoj Politehnici, nema sve potrebne dokumente za rad u Hrvatskoj. Rješenje izrijekom navodi da studij sestrinstva u Puli mora odmah prestati s radom, a da se za nepoštivanje te odredbe primjenjuje članak 113. stavak 6. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kojim se za rad bez tzv. dopusnice predviđa kazna od 30 do sto tisuća kuna.

Voditeljica Europskog centra za mir i razvoj iz Beograda Gordana Ajduković tvrdi da njihovo učilište nije tražilo dopusnicu za studij u Puli jer studenti tehnički uopće nisu pohađali hrvatski nego srbijanski studij, onaj Univerziteta u Kragujevcu, koji je nastavu samo fizički izvodio u Puli.

No problem je u tome što naš zakon kaže da inozemna učilišta ne mogu održavati nastavu u Hrvatskoj bez dopusnice Ministarstva. Taj je zakon mijenjan neposredno pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju i kao i svaki zakon ne može se primjenjivati retrogradno, pa ispada da studenti koji su upisali visoku školu sestrinstva u Puli zapravo neće imati problema sa svojim diplomama. Dobit će ih u svakom slučaju, no drugo je pitanje što će s njima moći raditi. Morat će ih nostrificirati, dakle prilagoditi hrvatskim uvjetima, kaže načelnik Sektora za poslovanje visokih učilišta i studentski standard Luka Juroš.

I dekan Politehnike u Puli Luciano Delbianco potpuno je uvjeren da će studenti po završetku visoke škole sestrinstva dobiti diplomu, no smatra da se u sve ovo na jedan primitivan način uplela i politika, za što izravno optužuje ministra Željka Jovanovića.

Nadajmo se da u ovim Delbiancovim riječima ipak nema previše temelja i da diplomirane medicinske sestre neće svoju pulsku diplomu morati nostrificirati baš u Rijeci. Kako god bilo, teško je oteti se dojmu da u Hrvatskoj sve mora biti komplicirano i da to čine upravo oni koji su našim novcima plaćeni da stvari pojednostave.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.