Hrvatski radio

Radio Pula

Vježba spašavanja unesrećenih iz ruševina uz pomoć potražnih pasa

14.06.2019.

17:36

Autor: Klara Dujmović

Maša se izvrno nosi sa svim nepredviđenim situacijama (foto: HRT Centar Pula)

Maša se izvrno nosi sa svim nepredviđenim situacijama (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

Vatrogasna zajednica Istarske županije i Hrvatska vatrogasna zajednica organizirali su u Balama vježbu spašavanja unesrećenih iz ruševina i to uz pomoć potražnih pasa. Naš vatrogasci imaju ih dvadesetak, a pokazali su kako su u potpunosti spremni nositi se sa svim izvanrednim situacijama.

Maša ne nosi uniformu, no punopravna je članica dobrovoljnog vatrogasnog društva Višnjan. Ta trogodišnja labradorica obučena je za pronalazak unesrećenih u ruševinama, otvorenim prostorima i lavinama.

Ne mora biti određena pasmina za to, no mora biti pas sa karakterom, socijaliziran, da voli raditi i voli se igrati, kaže njezin vodič Goran Kmet.

Iz igre je Maša u svega nekoliko minuta odradila predviđenu vježbu; na katu urušenog objekta pronašla je unesrećenu osobu. Time je omogućila da je vatrogasci izvuku iz ruševina, spuste na zemlju i predaju ekipi hitne medicinske pomoći. 

Istarski vatrogasci imaju tri potražna psa. Često pomažu ostalim službama u pretraživanju šuma i traženju nestalih osoba. Za Mašu, primjerice, ni spuštanje s visina, pa čak iz helikoptera, nije problem.

Školovanje potražnog psa traje do dvije godine. No, nakon toga svake godine psi i vodići polažu različite testove.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Vježba spašavanja unesrećenih iz ruševina uz pomoć potražnih pasa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR