Hrvatski radio

Radio Pula

Vlada o Uljaniku, Scenic i Jan De Nul žele nastaviti proizvodnju

24.10.2018.

14:55

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Na sjednici Vlade bilo je riječi o problemima Uljanik Grupe zbog kojih Vlada do kraja godine mora isplatiti dvije i pol milijarde kuna uvećano za kamate i naknade. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će DORH ispitati sve ugovore o gradnji brodova u Uljaniku.

Istovremeno, u Puli nakon dugog vremena dobra vijest. Održani su i najavljeni razgovori s potencijalnim partnerima koji su zainteresirani za nastavak proizvodnje.

Radnici Uljanik Grupe u Rijeci i u Puli su treći su dan u štrajku. Traže plaću za rujan ali prvenstveno opstanak brodogradnje. Prioritet je egzistencija, kaže Boris Cerovac iz Štrajkaškog odbora. Nama je u ovom trenutku bitna plaća. Tražili smo da vidimo do kud smo došli po pitanju plaće. Financijski direktor je rekao da radi na tome ali da nam u ovom trenutku nije osigurana plaća te da se jedan manji dio eventualno može dobiti.

Radnici su pozvani sutra na sastanak s predstavnicima Jan De Nul Grupe koja godinama za Uljanik gradi jaružare. Taj belgijski partner mogao bi, kažu, osigurati plaću za rujan.

Nakon što su investitori iz Ukrajine prije desetak dana tehnički pregledali oba brodogradilišta, danas je održan sastanak radnika s vlasnikom australske Scenic Grupe koja u Uljaniku gradi polarni kruzer. Prema njihovu zaključku Scenic želi poduprijeti Uljanikovu proizvodnju. Spreman je naručiti tri do pet brodova, što bi, ako svaki brod vrijedi gotovo 200 milijuna eura, bio velik doprinos planu restrukturiranja od gotovo 600 milijuna eura.

A plan se trenutačno razrađuje u ministarstvima financija i gospodarstva. Financijska situacija Uljanika odnosno državna jamstva koja su mu odobrena bila su u središtu pozornosti jutrošnje sjednice Vlade. Uljanik grupi izdano je ukupno 7 milijardi i 500 milijuna kuna državnih jamstava, od kojih su aktivne 4 milijarde 290 milijuna.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da Ministarstvo financija do kraja godine očekuje minimalna plaćanja u iznosu od 2 milijarde 349 milijuna kuna a sve još uvećano za kamate i naknade. Navedeni će se iznos dodatno uvećati u slučaju daljnjih otkazivanja brodova. Banke su najavile potencijalna otkazivanja kredita koji još nisu dospjeli ali su brodovi za koje je kredit izdan otkazani pa postoji mogućnost poziva za plaćanje istih u ukupnom iznosu od 237 milijuna kuna.

To će svakako utjecati na likvidnost državnog proračuna. Ove isplate i otplate po osnovi protestiranih jamstava će se morati dogoditi, dakle, likvidonosni efekt je neminovan, ističe ministar Marić. Također, neminovan je efekt preuzimanja svih dugova i ukalkuliravanja njihovih u statistiku javnog duga.

Iz izvješća je razvidno i to da, prema godinama kada su koja jamstva izdavana i koliko je zapravo proteklo vremena, neki brodovi nisu bili ni započeti.

Premijer Andrej Plenković poručio je da će sve ugovore o gradnji brodova na koja se odnose državna jamstva Vlada provjeriti DORH. Detaljno ćemo ispitati njihove pravne posljedice te na taj način pokušati u mjeri u kojoj je to moguće najbolje zaštititi interese Republike Hrvatske.

Krajem tjedna odnosno početkom idućega trebao bi se oformiti novi Nadzorni odbor, a potom odstupiti dosadašnji predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda, što je jedan od zahtjeva radnika koji štrajkaju do ispunjenja njihovih zahtjeva, prvo plaća, pa opstanak Uljanika.

Opširnije poslušajte u nstavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.