Hrvatski radio

Radio Pula

Vlada odobrila jamstva Uljaniku

11.01.2018.

15:57

Autor: Dorina Tikvicki

(foto: Duško Marušić/PIXSSELL)

(foto: Duško Marušić/PIXSSELL)

Foto: - / -

Vlada je odobrila državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura za kredit brodogradilištu Uljanik radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, koje će postati aktivno tek po odobrenju Europske komisije.

Uljanik se svrstava u društvo s poslovnim teškoćama pa treba državno jamstvo, rekao je ministar financija Zdravko Marić dodavši kako je Brodogradilište dosad radilo sa smanjenim kapacitetom a jeftinije brodove zamijenili su bolji ugovori i veći brodovi. Državno jamstvo, rekao je Marić, potpora je sanaciji i restrukturiranju. 

Kredit će se trošiti za materijal za gradnju brodova, plaće i režije, dospjele obveze, dobavljače i buduće troškove. Kamata će biti oko 4 posto. Ako komisija odobri kredit pred Uljanikom je ozbiljan proces restrukturiranja, napomenula je ministrica gospodarstva Martina Dalić

Premijer Andrej Plenković zaključio je kako je najveća odgovornost na Upravi Uljanika s čime se slaže i predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević. Vijest je osobito dobro primljena u riječkom 3. maju gdje je nedavno ugovorena gradnja polarnog kruzera a u ponedjeljak se očekuje isplata prosinačkih plaća.

Sindikati za ponedjeljak najavljuju sastanak s Upravom a iz Uljanik grupe tek krako priopćuju: "odluka Vlade osnova je da se, uz očekivano pozitivno mišljenje Europske komisije, u idućim danima realizira prva tranša sanacijskih sredstava kod poslovnih banaka".

Poslušajte tonski prilog. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.