Hrvatski radio

Radio Pula

Vlasnici OPG-a iz Istre spremno dočekali potpore za nova zapošljavanja

06.06.2018.

11:17

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva od nedavno mogu koristiti novčanu potporu za nova zapošljavanja iz Programa mjera aktivne politike zapošljavanja HZZ-a. Vlasnici istarskih OPG-ova ovu mogućnost pozdravljaju, a dio njih već se odlučio i na nova zapošljavanja.

Maslinar Sandi Chiavalon zna da može koristiti potpore za zapošljavanje na svojem obiteljsko - poljoprivrednom gospodarstvu. I prije nego što su one stupile na snagu podnio je zahtjev za zapošljavanje jedne osobe. Sandi Chiavalon ističe kako su prije otprilike 2 mjeseca dali zahtjev za zapošljavanje jedne osobe putem mjera. "I zaposlili smo jednu mladu curu koja je upravo diplomirala na Agronomiji. 28. veljače je završila sa svojim studijem, a već 1. ožujka je radila na našem gospodarstvu. To dokazuje da su mjere pozitivne", rekao je Chiavalon.

Smatra to i vlasnica Obiteljsko - poljoprivrednog gospodarstva Davorka Šajina. Zasad ne planira nikoga zaposliti, no ako se poveća obim posla, potrebe za novom radnom snagom sigurno će biti. " Kad samo pogledamo da nekoliko godina unazad se i nije moglo zapošljavati ili se zapošljavalo samo po sezoni u nekim posebnim uvjetima, to je sada jedna prilika za ostanak mladih na selu", istaknula je Šajina

Zahtjev za sufinanciranje zapošljavanja vlasnik OPG-a dostavlja najbližem uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a ako mu se on odobri slijedi potpisivanje Ugovora o dodijeli sredstava. Pravo na potporu traje za prvih 12 mjeseci rada.

S obzirom da posla na OPG-ovima ima puno, posebno na onima koji se bave i poljoprivredom i turizmom potrebe za radnicima sigurno će biti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.