Hrvatski radio

Radio Pula

Vodnjan: edukacijom i ruralnim razvojem nastaje turistički proizvod

01.03.2018.

15:54

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Žarko Basić/PIXSELL)

(foto: Žarko Basić/PIXSELL)

Foto: - / -

Vodnjanska udruga Istarsko-Ekomuzej aktivnostima koje temelji na zaštiti lokalnih vrijednosti i običaja, u nekoliko godina djelovanja, promijenila je pristup turizmu. Ponuda se temelji na suradnji s lokalnom zajednicom.

Namjera je brendirati Vodnjan kao cjelogodišnju turističku destinaciju prepoznatljivu po tradicionalnim zanatima i proizvodima koji se nude. U to su uključeni građani, ali i učenici. Sve, naime, počinje od najmlađih, koji na didaktičkoj farmi razvijaju poljoprivredu i proizvodnju. 

Naime, u suradnji s Osnovnom školom u sklopu projekta didaktičke farme razvija se poljoprivreda; uređuju se vrt i staja. To će, prema riječima predsjednika Udruge Istarsko-Ekomuzej Dina Babića, uz edukaciju, usmjeriti djecu prema poljoprivredi.

Ova edukativna farma na kojoj su smještena dva vodnjanska magarca, a na putu je treći, promiče tako ekološku i tradicionalnu poljoprivredu, kao i ruralnu kulturu: zanate, kompostiranje, recikliranje, korištenje kišnice te biološku različitost.

Neiskorišteni potencijal Vodnjana usmjeren je poboljšanju kvalitete života tamošnjih stanovnika. Na tim temeljima gradi se i razvija turistički proizvod, ističu u udruzi Istarsko-Ekomuzej.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.