Hrvatski radio

Radio Pula

Vodnjan poljoprivredno zemljište daje u zakup na 50 godina

13.03.2018.

13:17

Autor: IKlara Dujmović

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu nadležnost za njegovo dodjeljivanje s države ponovno je vraćena jedinicama lokane samouprave. Na području Vodnjanja je oko tisuću hektara takvoga zemljišta. Grad ga planira dati u dugoročni zakup na pedeset godina, a zainteresiranih poljoprivrednika već ima.

Emir Komić iz Vodnjana na 4 hektara uzgaja ljekovito bilje. Proizvodnju odavno planira proširiti, no za to mu je potrebno državno poljoprivredno zemljište. Računa da bi novom podjelom u dugoročni zakup mogao dobiti desetak hektara zapuštenog zemljišta.

I maslinar Andrea Lupieri planira proširenje proizvodnje. I to uzgojem smokava. Voćnjake bi podizao na zapuštenom državnom zemljištu.

Grad Vodnjan raspolaže s nešto više od tisuću hektara državnoga zemljišta. U roku od tri mjeseca moraju izraditi novi program raspolaganja, ističe gradonačelnik Klaudio Vitasović. Grad Vodnjan je od Ministarstva poljoprivrede zatražio da se 140 hektara uz cestu Vodnjan - Pula izuzme iz šumske gospodarske osnove te da se uvrsti u poljoprivredno zemljište. Njega bi također uvrstili u program raspolaganja, odnosno dali u dugoročni najam vodnjanskim maslinarima, zaključuje Vitasović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK