Hrvatski radio

Radio Pula

Vodnjan svoju ponudu sve više gradi na sakralnom turizmu

16.11.2017.

11:50

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vodnjan se uz poljoprivredu, posebno maslinarstvo, sve više i turistički razvija. U planu je otvaranje difuznog hotela, a ono po čemu će taj najmlađi istarski grad biti prepoznat je i sakralni turizam. Taj dosad neiskorišteni potencijal u idućem će se razdoblju sve više turistički vrednovati.

Vodnjan ima bogatu kulturno povijesnu baštinu i upravo na njoj, ali i na stoljetnoj tradiciji treba se graditi turistička ponuda. Posebno se tu izdvaja sakralni turizam. Zbirka relikvija u Vodnjanu te vodnjanske mumije svetaca nalaze se u crkvi Svetog Blaža, a u impozantna zbirka sadrži čak 370 relikvija od 250 kršćanskih svetaca.

Velik je to adut koji treba iskoristiti, ističe gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović: "Pokušavamo pripremiti nekakve projekte koje ćemo moći kandidirati na eventualne fondove koji će se otvoriti. Zajedno sa Župom  i Turističkom zajednicom pokušavamo i taj segment razvijati i nadam se da ćemo tu uspjeti. Nadam se da je to jedan veliki potencijal koji ćemo u budućnosti znati pravilno iskoristiti".

Na području Vodnjana ove je sezone ostvareno 650 tisuća noćenja što je rekord za grad kojima ima isključivo objekte u privatnom smještaju. Stoga su, ističe Vitasović, već stvoreni svi uvjeti za otvaranje difuznog hotela. Obnovljene su zasad dvije kuće, a u planu je za iduću godinu obnoviti još dvije. No želja je u cijelu priču uključiti privatne iznajmljivače pa će biti organizirane i edukacije za privatne iznajmljivače, rekao je Vitasović. 

U rad difuznog hotela iduće će se godine uljučiti još dva gradska objekta koja se planiraju urediti, a pridruživanjem i privatnih iznajmljivača bit će stvoreni uvjeti za zajedničku promociju na stranim tržištima. Uz to značajna su sredstava u proteklom razdoblju uložena i u uređenje plaža, posebno one u Peroju. No ipak, veliki iskorak u turizmu Vodnjana ostvarit će se tek kada se funkciju stave atraktivne zone u priobalju koje godinama čekaju da turističke investicije započnu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.