Hrvatski radio

Radio Pula

Vodoopskrba u Istri pod kontrolom

28.03.2022.

14:22

Autor: HRT

Sastanak o vodoopskrbi

Sastanak o vodoopskrbi

Foto: Istarska županija / ustupljena fotografija

Situacija s vodoopskrbom na području Istarske županije je pod kontrolom, oprez je nužan, no mjesta za paniku nema, bilo za građane, bilo za buduće goste tijekom turističke sezone, istaknuto je na današnjem sastanku sudionika koji se bave tom problematikom.


Istarski župan Boris Miletić sazvao je sastanak na kojem su sudjelovali načelnik SCZ IŽ Dino Kozlevac, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić, direktor Vodovoda Labin d.o.o. Alen Golja, direktor tvrtke Vodovod d.o.o. Pula Dean Starčić i voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Raša-Boljunčica Hrvatskih voda Vitomir Skandul.


Podaci o vodostaju Butonige na dan 25. ožujka, ukazuju na bolju situaciju nego u isto vrijeme 2012. godine, međutim u odnosu na ostale godine, vodostaj je niži.


- Godišnji prosjek padalina na akumulaciji Butoniga iznosi oko 1100 mm po metru kvadratnom da bi tijekom 2021. godine ta količina bila svega nešto preko 800 mm po metru kvadratnom, a sušni trend se nastavlja i tijekom ove godine. U siječnju je tako zabilježeno svega 6,5 mm, u veljači 48,5 mm, a u ožujku nula. Već početkom godine smo vidjeli da bi mogli doći u probleme s vodoopskrbom ukoliko ne osiguramo dodatne količine u akumulaciji Butoniga koja je krucijalna u smislu vodoopskrbe za cijelu Istru - istaknuo naglasio je Mladen Nežić dodajući kako je situacija bolja nego 2012. godine. Već 24. siječnja započelo se s punjenjem akumulacije Butoniga iz jednog sekundarnog izvora - Bulaž, s količinom od 170 do 300 l/s. Na današnji je dan nivo vode u Butonigi 1,41 m viši u odnosu na isti dan 2012. godine.


Što se, pak, labinskog i pulskog vodovoda tiče, situacija se svakodnevno prati i pod kontrolom je, a u slučaju potrebe spremni su i dodatni izvori za vodoopskrbu. Također, najavljene oborine, koje se očekuju od srijede pa sve do kraja tjedna sigurno će ublažiti sušu zemlje i vegetacije, a u slučaju većih količina kiše napuniti i izvore te akumulaciju Butoniga.


Prema zaključku svih prisutnih, situacija s vodoopskrbom na području Istarske županije je pod kontrolom, oprez je nužan, no mjesta za paniku nema, bilo za građane, bilo za buduće goste tijekom turističke sezone.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.