Hrvatski radio

Radio Pula

Vojna vježba Hrvatski bedem 1991.-2021.

16.04.2021.

16:05

Autor: Tomislav Šikić

Foto: HKoV/Elvis Nakić/ustupljena fotografija

Foto: HKoV/Elvis Nakić/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi, od 12. do 16. travnja 2021. održava se vojna vježba “ŠTIT 21”, prva u nizu vježbi u okviru „Hrvatskog bedema 1991.-2021.“ koji se provodi povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske.

"Hrvatski bedem 1991.-2021." je skupni naziv za aktivnosti i vježbe čija provedba je planirana povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske, od travnja do lipnja 2021., a kojima će se prikazati sposobnosti Hrvatske vojske te zajedničke sposobnosti sa saveznicima i partnerima.

Vojna vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru “ŠTIT 21”, vojna je vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci koja se održava dvadeset i šestu godinu u kontinuitetu. 

Riječ je o intergranskoj vježbi u kojoj sudjeluju kopnene i pomorske snage Hrvatske vojske. Vježba se provodi u cilju provjere uvježbanosti i osposobljenosti pripadnika i postrojbi protuzračne obrane (PZO) u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru te prijenosu informacija i izvješćivanja o situaciji u području djelovanja. 

Na vježbi sudjeluje 255 pripadnika Hrvatske vojske. Gađanja se provede s lako prijenosnim raketnim sustavima „Strijela 2-M“ i lako topničkim oružjem BOV-3 20/3 mm PZO na radio vođenu maketu zrakoplova. 

Gađanju ciljeva u zračnom prostoru i nastavku raketnih i topničkih gađanja na radio vođenu maketu zrakoplova nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik ministra obrane državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić i načelnik  stožera - zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid. 

Nakon provedenih gađanja pohvaljena su dvojica najboljih ciljača koji su imali direktan pogodak imitatora zračnog cilja sustavom „Strijela 2-M“. 

U okviru događanja u četvrtak, 15. travnja 2021. održana je svečanost otkrivanja kamene skulpture koja je postavljena na vojnom poligonu 119. brigade Hrvatske vojske na Kamenjaku, u organizaciji Općine Medulin, a kojoj je također nazočio i državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Pulska noć

Pulska noć