Hrvatski radio

Radio Pula

Volonterski centar Istre: 'Volonterstvo je karika društvenog razvoja'

07.02.2019.

17:05

Autor: Tatjana Kaštelan

Sastanak predstavnika volontera u Rojcu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Sastanak predstavnika volontera u Rojcu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Podrška razvoju infrastrukture volonterstva – Poriv – projekt je predstavljen u Dnevnom centru pulskog Rojca, gdje su se sastali predstavnici ovog sektora Istarske i Primorsko-goranske županije. Krajnji, pak, rezultat bit će Neformalna mreža koordinatora volontera u Istri.

146 tisuća 624 registriranih volonterskih sati odrađeno je prošle godine u Istri. U 92 organizacije bilo uključeno čak 2.972 volontera i sve je više kvalitetnih volonterskih programa u koje se građani mogu uključiti.

Marta Hauser iz Regionalnog volonterskog centra koji djeluje na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije ističe kako je suradnja krovnih volonterskih organizacija jako dobra.

Volonteri su ključna potpora razvoju društva i neizostavni dio svake neprofitne organizacije. No važna je i podrška okruženja, koja u Istri postoji od samih početaka, ističe Aleksandra Lera iz Volonterskog centra Istre.

Projekt Poriv – to jest Podrška razvoju infrastrukture volonterstva - financiran je iz Europskog socijalnog fonda i provodi se u suradnji Volonterskog centra Istre i riječke Udruge za razvoj civilnog društva Smart. Ove godine i Istra će slijedom te suradnje dobiti Neformalnu mrežu koordinatora volontera.

Krovna organizacija je Hrvatski centar za razvoj volonterstva. A na internetskoj stranici vci.hr nalazi se baza organizatora volontiranja na području Istre. To je, ističu sudionici današnjeg sastanka, dobar početak svakome tko želi nastaviti volontirati ili postati volonter.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.