Hrvatski radio

Radio Pula

Vozila na električni pogon

24.04.2015.

14:51

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije dva dana Istarska je županija dobila i treću punionicu za električne automobila. Nakon Labina i Rovinja, punionica je otvorena i u Poreču. Trend vozila na električni pogon u Europi je u punom zamahu, a poslušajte kakvo je stanje u našoj zemlji.

Istarski političari često se vole hvaliti kako je Istra lokomotiva razvoja Hrvatske, od dosegnutih demokratskih standarda pa do gospodarskih. No osim ekonomskih, gospodarskih i demokratskih, razvijeni svijet svoj napredak zadnjih dvadesetak godina mjeri i odnosom prema okolišu, odnosno korištenjem obnovljivih izvora energije. Za razliku od Austrije, Njemačke, Italije, pa čak i susjedne Slovenije, a da ne govorimo o Nizozemskoj i Francuskoj, naša zemlja nema velikih sustava vjetroelektrana. Kada je Istra u pitanju, jedna jedina svečano je bila puštena u pogon početkom devedesetih u zatvoru u Valturi, i kako je uključena, tako je odmah i isključena. Na stranu veliki sustavi poput Plomina tri. Oni posve razvidno ovise o političkim centrima moći, pa su niže administracijske jedinice jednostavno nebitne.

Doduše, na primjeru Ploča i tu se pojavljuju izuzeci, no kad takav slučaj preslikamo u Istru, na kraju se ipak potvrđuje pravilo nemoći maloga čovjeka. No postoje primjeri visoke energetske učinkovitosti gdje je zadnja instanca odluke upravo lokalna samouprava. Na primjeru vozila na električni pogon, to je dobro vidljivo. U Poreču već dva dana radi stanica za napajanje električnih automobila, ukupna investicija - dvadesetak tisuća eura, dakle prava sitnica. No sad dolazimo do paradoksa - ona prva, u Labinu, u međuvremenu već je zatvorena, i to zbog premalo prometa, odnosno interesa. Ni jedina preostala stanica za napajanje strujom, ona u Rovinju, ne može se pohvaliti odveć velikim prometom. S druge strane, primjera radi, samo grad Koprivnica ima pet punionica za elektro automobile.

A elektro vozila na našim prometnicama više nisu budućnost, nego svakodnevnica. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ovih je dana okončalo natječaj kojim je sufinancirana nabavka novih električnih i hibridnih vozila, ukupno je dodijeljeno sedam i pol milijuna kuna. Natječaj je trebao biti otvoren do kraja godine, ali je zatvoren već nakon dva mjeseca, jer su se iskoristila sva sredstva, pa i taj podatak dovoljno govori o zanimanju za nabavku vozila na električni pogon.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.