Hrvatski radio

Radio Pula

Za nasilje nad ženama nema opravdanja; policija održala tribinu u Puli

11.03.2019.

15:30

Autor: Tatjana Kaštelan

Tribina o prevenciji nasilja nad ženama (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Tribina o prevenciji nasilja nad ženama (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U Puli je održana tribina o prevenciji nasilja nad ženama te pokazana vježba obrane. U povodu međunarodnog Dana žena organizirala ju je Policijska uprava istarska u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti.

Policijska uprava istarska intenzivno radi na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja među kojima su nerijetko žene. Na tribini su sudjelovali mahom studenti Filozofskog fakulteta u Puli. Jedno od naših temeljnih prava jest pravo na slobodu i sigurnost, rekla je voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske Alica Rosić Jakupović.

Prošle je godine evidentirano 337 kaznenih djela s elementima nasilja na štetu člana obitelji od čega je u 285 slučajeva žrtva bila žena. Policijska službenica za mladež Vedrana Milovan istaknula je svrhu ove tribine, a to je educirati mlade o netoleranciji na nasilje.

Suradnik Kineziološkog fakulteta Kristian Družeta pokazao je kako se žene žrtve nasilja mogu obraniti i zaštititi. Žrtva ima pravo na pristup službama za potporu, na djelotvornu psihološku ili drugu stručnu pomoć te na zaštitu od zastrašivanja. Za nasilje nema opravdanja i treba ga prijaviti - osobno, anonimno, telefonom, poštom - načina uvijek ima.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Za nasilje nad ženama nema opravdanja; policija održala tribinu u Puli

Vedrana Milovan, policijska službenica za mladež

Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije

Kristian Družeta, suradnik Kineziološkog fakulteta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.