Hrvatski radio

Radio Pula

Za nasilje nema opravdanja, a na vrućini se nitko ne ostavlja

08.07.2019.

15:03

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Slučaj u Rovinju ostavljenog i dehidriranog djeteta u automobilu koji je zgrozio javnost opomena je i upozorenje građanima i struci - na zlostavljanje i zanemarivanje djece svi trebaju reagirati. Četverogodišnju djevojčicu otac je satima ostavio zatvorenu u automobilu na suncu.

Djevojčica je još u teškom zdravstvenom stanju u riječkom KBC-u. Protiv oca podnesena je kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo povrede djetetovih prava.

Javnost je potresla i priča dvogodišnjem dječaku koji je u zagrebačku bolnicu u subotu primljen pothranjen i zlostavljan. Psihologinja, profesorica Gordana Buljan Flander komentirala je slučajeve zlostavljane djece. Ovakvi slučajevi ne iznenađuju i ima ih više nego što se o tome priča. Ako ne reagiramo sudionici smo u zločinu, dodaje Buljan Flander.

Psihologinja Marina Ajduković kaže kako velik broj roditelja i dalje ne zna da je nasilje u odgoju zabranjeno. Ono što nam nedostaje jest ciljana prevencija. Treba rano intervenirati, prije nego što se nešto dogodi.

Kako se ponašati pri visokim temperaturama? Doktorica Gordana Antić, zamjenica ravnatelja Hitne medicine Istarske županije ističe da je upravo to ono na što mjerodavne zdravstvene ustanove stalno upozoravaju. U automobilu ne smiju ostavljati ni djeca, niti starije osobe, ni životinje. To je prvo i osnovno pravilo.

Opravdanja, svi se slažu, nema. Sankcije će se odraditi, a život nema cijenu. Stoga je obveza sviju u potpunosti preuzeti odgovornost.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Za nasilje nema opravdanja, a na vrućini se nitko ne ostavlja

Dr. med. spec. Gordana Antić, zamjenica ravnatelja Hitne medicine Istarske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.