Hrvatski radio

Radio Pula

Za razvojni projekt Muzil stigle dvije neobvezujuće ponude investitora

17.02.2016.

09:09

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulska bivša vojna zona Muzil jedno od najatraktivnijih gradskih prostora i već se godinama planira prenamijeniti u turističke svrhe. Muzil obuhvaća hektare atraktivnih zona u priobalju i za koje se traže zainteresirani ulagači. Nedavno su za Muzil stigle dvije neobvezujuće ponude investitora.

Za 200 hektara atraktivnog pulskog područja uz more - Muzila, Državnoj upravi za upravljanje državnom imovinom stigle su dvije neobvezujuće ponude zainteresiranih ulagača - američkog i francuskog. Javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za realizaciju razvojnog projekta Muzil objavljen je u studenom prošle godine, a grad Pula ljetos je dao suglasnost državi za raspisivanje natječaja kako bi se javili zainteresirani ulagači. U međuvremenu se državna vlast promijenila, a novi ministar turizam Anton Kliman najavio kako projekt ide dalje, ali nije istaknuo pod kojim uvjetima.

Muzil danas zjapi prazan. Trava i nisko raslinje protežu se između bivših zgrada i vojnih objekata, no to nikako ne umanjuje ljepotu i vrijednost prostora. A na tom istom području bi se prema natječaju trebali izgraditi veliki turistički kompleksi s luksuznim hotelima, golfsko igralište s 18 rupa te ostali turistički sadržaji visoke kvalitete. Vladajući u Istri smatraju da se prostor treba privatizirati kako bi se na njemu razvio turizam. Pulski gradonačelnik Boris Miletić zadovoljan je iskazivanjem interesa za Muzil dviju renomiranih svjetskih tvrtki. Miletić, ističe i kako nije sporno davanje prostora u koncesiju na 99 godina jer, kaže prostora ima i za javne sadržaje za građane.

No davanju u koncesiju Muzila već godinama protive se građanske udruge. Najviše zbog davanja tog prostora budućim ulagačima upravo na 99 godina, a sporna je i izgradnja golfskog igrališta čemu se protivi većina Puljana, kaže predsjednica Zelene Istre Dušica RadojčićVelik dio Puljana smatra i kako bi taj dio grada trebao biti otvoren za građane i imati javne sadržaje. Nezadovoljstvo projektom i načinom na koji se on planira provesti iskazale su mnoge građanske udruge, među njima je i Zelena Istra. Dušica Radojčić upozorava kako javnost nije dovoljno upoznata sa svime što se događa.

Područje Muzila obradili su lani i studenti bečkog Arhitektonskog fakulteta i osmislili revitalizaciju ovog područja koje je bilo pod vojnom upravom više od 150 godina. Oni su na Muzilu su predvidjeli kampus, botanički istraživački centar s laboratorijima, muzeje, školu jedrenja, brodogradilište, marine. Ovaj za građane još uvijek zatvoreni dio arhitekti i profesori vide i kao spoj mora, istarskoga pejzaža i dojmljive povijesti.

I dok se oko Muzila i njegove prenamjene vode brojne rasprave, mnogi Puljani nikad nisu kročili na taj dio pulskog poluotoka. U nekoliko su se navrata organizirali posjeti tom području i tada su ga pogledali zainteresirani Puljani. One druge pak kad upitate i što bi htjeli da bude na tom velikom neiskorištenom prostoru ne znaju što odgovoriti, a mnogi od njih ne znaju i koja blaga krije Muzil.

Dio Muzila sada je u vlasništvu države, dio pak grada Pule no prema svemu sudeći prenamjena tog prostora u turističke svrhe neće se dogoditi u bliskoj budućnosti - još će se puno toga zasigurno promijeniti prije nego što taj danas napušten prostor obrasao travom i niskim raslinjem doživi svoju konačnu sudbinu. A možda će se to dogoditi i prije očekivanog budući da se od novog ravnatelja Državne uprave za upravljanje državnom imovinu Tomislava Bobana očekuje što hitnije stavljanje u funkciju državne imovinu, od koje se u ovoj godini računa na zaradu od pola milijarde eura.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.