Hrvatski radio

Radio Pula

Za stipendije studentima iz proračuna Grada Pule milijun kuna

03.01.2020.

14:18

Autor: Tatjana Kaštelan

Dodjela stipendija Grada Pule (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Dodjela stipendija Grada Pule (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U pulskoj Komunalnoj palači izvrsnim studentima deficitarnih struka dodijeljene su stipendije. Riječ je o 122 studenta, a iznos stipendije ove je godine udvostručen. Grad Pula je, naime, iz proračuna namijenio milijun kuna odnosno mjesečni iznos studentu od tisuću kuna.

Ana Ožbolt je na trećoj godini Logopedije u Zagrebu. Ova stipendija pomoći će mi jer su troškovi življenja visoki, a još će narasti. Logopedija nije toliko zastupljena u javnosti. Ono sve sa čime se možemo baviti jako je opsežno i u budućnosti će biti sve traženije, kaže Ana.

Na petoj godini Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu studira Saša Štajner. Bavi se automatizacijom ali ne bojim se, jer će posla u budućnosti zasigurno biti. Mislim da ima mogućnosti i u Puli, dodaje Saša, i volio bih se vratiti kad završim studij.

Medicinu u Rijeci studira Luka Sardoz. Ovo je velika pomoć roditeljima kojima uopće nije mali iznos troškova školovanja. Što se tiče moje struke i studija, mislim ostati ovdje, zanimaju me logopedija i traumatologija, kaže Luka.

Gradonačelnik Boris Miletić je s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvirom Krizmanić Marjanović studentima dodijelio ugovore i poželio im uspjeh. Bodovali smo izvrsnost, rekao je Miletić, ali svakako i deficitarna zanimanja.

Ne studiraju svi u Puli već i u ostalim sveučilištima, ali nas posebno veseli što se studentski standard i uvjeti studiranja na Sveučilištu Jurja Dobrile iz godine u godinu podižu. S izgradnjom novih studentskih kapaciteta to će biti veliki korak naprijed, rekao je Miletić.

Kriteriji za dodjelu stipendija bili su redovan studij, prebivalište u Puli i prosjek ocjena. Studenti koji su položili sve predmete iz prethodne godine bodovani su s dodatna 3 boda. Za izbor deficitarnog zanimanja tu su dodatna 3 boda, a za volontiranje još 2. Bodovala su se i postignuća za sudjelovanje na međunarodnim i državnim natjecanjima iz znanstvenih i umjetničkih područja te sportskih natjecanja, kao i nagrade fakulteta i sveučilišta.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Za stipendije studentima iz proračuna Grada Pule milijun kuna

Ana Ožbolt, logopedija, Zagreb

Luka Sardoz, medicina, Rijeka

Saša Štajner, elektronika i računarstvo, Zagreb

Boris Miletić, gradonačelnik Pule

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.