Hrvatski radio

Radio Pula

'Zaboravljena gradina' istarski Vrčin na festivalu 'Prix Marulić'

20.05.2016.

17:26

Autor: Radio Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od subote, 21. do 27. svibnja u gradu Hvaru održava se 20. međunarodni radijski festival igrane i dokumentarne radio-drame 'Prix Marulić', koji organizira Hrvatska radiotelevizija. Specifičnost festivala jest njegova tema – istraživanje svjetske baštine/naslijeđa.

Kako je specifičnost festivala 'Prix Marulić' njegova tema, a  to je istraživanje svjetske baštine/naslijeđa, o tome govori i moto 'Starim tekstovima u pohode', te slušanje radijskih igranih i dokumentarnih programa na povijesnim lokacijama antičkog grada Hvara.

Ove godine na festivalu će se slušati 45 radova – 16 radio dokumentaraca, 15 radiodrama i 14 kratkih formi. Na festival dolaze predstavnici 27 najpoznatijih svjetskih kuća iz 21 zemlje svijeta.

Među izabranim radovima je radio dokumentarna drama autora Vesne Jurić Rukavina, scenaristice i redateljice, potom Tomislava Šameca, ton majstora, te urednika Ljube Pauzina.

'Zaboravljena gradina - The Long Lost hillfort' nastala je na području prapovijesnog naselja Vrčin koja spada među veće gradine na području Istre. Šetnja tom gradinom koja je bila naseljena od 13. do 11. stoljeća prije Krista bila je poseban doživljaj jer kako kaže autorica 'ona kao da spava i tek je neki je taknuše. Arheolozi su je su je smjestili u vrijeme i prostor'.

Na čuđenje mnogih, Vesna i Tomislav su se uputili na nekropolu i dio bedema uz izvrsnog vodiča Valtera Šarića, financijskog eksperta i maslinara iz Vodnjana, koji ih je kako kaže Vesna, s lakoćom vodio kroz makiju, nabujalu vegetaciju i šipražje, područja gdje rastu šparoge i staništa poskoka. Još su i štrige vidjeli, pa su i Krsnici priskočili...

Tijekom devetnaest godina održavanja 'Prix Marulić' je bio i ostao međunarodno priznat festival na svjetskoj radijskoj sceni koji je važan, kako samom radijskom mediju, tako i hrvatskoj kulturnoj sceni.

Vesna Jurić Rukavina, inače urednica i novinarka HRT-a, do sada je objavila niz autorskih, putopisnih emisija 'Prstom po globusu' koji su inspirirani bogatstvom baštinom, arheologijom i kulturnim krajolikom Pule, Vodnjanštine i cijele Istre. 'Tko upozna Istru, vraća se zbog ljudi, mora i maslinika, arheoloških lokaliteta, malih crkvica – jednostavno, zaljubljuješ se u zemlju crljenicu.', priča nam Vesna.

Međunarodni radijski festival igrane i dokumentarne radio-drame 'Prix Marulić' održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović  te Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.