Hrvatski radio

Radio Pula

Zahuktavaju se radovi na Kaštijunu

15.09.2013.

14:45

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Kaštijunu pokraj Pule, gdje bi do kraja 2014. trebao biti završen Županijski centar za gospodarenje otpadom, u tijeku su građevinski radovi na dva buduća polja za odlaganje. Izvođač radova, konzorcij grčke tvrtke Helector i domaćeg Građevinskog poduzeća Krk, pribavio je tri od ukupno deset građevinskih dozvola potrebnih za realizaciju toga velikog infrastrukturnog projekta, izvijestila je direktorica tvrtke Kaštijun d.o.o Vesna Dukić.

Na Kaštijunu su veliki strojevi, radovi se zahuktavaju jer novi Centar za gospodarenje otpadom za Istarsku županiju treba biti gotov do kraja iduće godine i primiti a zatim i obraditi prve tone istarskog komunalnog otpada. 

U Istri se godišnje prikupi 125 tisuća tona otpada. Primarnom selekcijom, koja bi morala obuhvaćati najmanje 23 posto, dobilo bi se oko 90 tisuća tona otpada koji bi se dalje obradio u mehaničko-biološkom postrojenju na Kaštijunu. Toliki je naime njegov kapacitet obrade. U tom procesu postavljene su vrlo visoke mjere zaštite okoliša, napominje direktorica Centra Vesna Dukić.

Recimo na kraju da će se na Kaštijunu nalaziti i sustav za pročišćavanje otpadnih voda koje se zatim neće ispuštati u kanalizaciju ili tlo, nego će se koristiti u obradi otpada, zaključila je direktorica Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Više poslušajte u tonskom prilogu u kojem o radovima na terenu govori Vesna Dukić te odgovara na pitanje: Ima li na gradilištu novog Centra za gospodarenje otpadom prostora za domaću operativu te kakva je mogućnost zapošljavanja domaćeg stanovništva na Kaštijunu?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.