Hrvatski radio

Radio Pula

'Zajedno u prevenciji nasilja na internetu'

03.06.2015.

15:29

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajedno u prevenciji nasilja na internetu - naziv je okruglog stola koji je u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana djece žrtve nasilja, organizirala istarska Policijska uprava.

Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima: u obitelji, kao vršnjačko i seksualno zlostavljanje i, sve češće, kao nasilje na internetu. Djeca se sve više koriste internetom za komunikaciju, često i s nepoznatim osobama i nisu svjesni rizika koje ona donosi, mogućnosti da budu žrtve ili pak da sami počine kazneno djelo, rečeno je na skupu. Najvažnije je da su djeca informirana, a edukacije koje provodi istarska policija već su urodile plodom, istaknula je Vedrana Milovan iz PU istarske.

Informacijska tehnologija, računala, pametni telefoni pa i mediji neizbježan su dio suvremenoga društva i nitko ne dovodi u pitanje njihove prednosti. No od presudne je važnosti da su roditelji kvalitetno informirani, educirani i svjesni potencijalnih opasnosti, ne samo od kaznenih djela nego i od pretjerane uporabe elektroničkih medija, istaknula je dokorica Maja Ružić Baf s pulskoga sveučilišta.

Što pak roditelji, odgojitelji i svi koji rade s djecom mogu učiniti? Koristiti medije za intelektualan i emocionalan rast i puno komunicirati s djecom, istaknula je Andrea Bileta, voditeljica projekta o medijski kompetentnoj obitelji pri udruzi Suncokret.

Saznajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.