Hrvatski radio

Radio Pula

Zakupci poslovnih prostora traže oslobađanje ili umanjivanje davanja

14.12.2020.

16:06

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Zakupnici poslovnih prostora Grada Pule uputili su dopis Gradu Puli, tražeći da im se pomogne u prevladavanju svakim danom sve teže financijske situacije, na način da ih se oslobodi ili umanji ona davanja koja Grad naplaćuje.

I Udruženje obrtnika Pula je u listopadu uputilo sličan zahtjev Gradu. Kako ističu, cilj im je bio pomoći obrtnicima koji su mjesecima radili u vrlo nepovoljnim okolnostima, a sada su, uslijed dodatnih mjera ograničavanja i zabrane rada za određene djelatnosti, one još i teže. Mnogim obrtnicima postalo je nemoguće plaćati sve obveze, dodaju.

Udruženje stoga daje podršku zahtjevima obrtnika i zakupcima poslovnih prostora:

"Mnogi od tih prostora izlicitirani su u vremenima kad se moglo normalno raditi, i nitko nije mogao predvidjeti situaciju u kojoj se skoro godinu dana poslovanje odvija na samom rubu održivosti. Stoga, smatramo da danas treba spriječiti propadanje poduzetnika, jer bi sutra moglo biti kasno. 

Ističemo da poduzetnici sad već deveti mjesec posluju u uvjetima epidemije sa znatnim ograničenjima i velikim padom prometa. Čak i oni najuspješniji u ovakvim okolnostima ne mogu dulje izdržati ovakav poremećaj, a normalizacija se još niti ne nazire.

Pozivamo kako Grad Pulu tako i ostale općine i gradove da maksimalno podupru svoje poduzetnike kroz oslobađanje ili smanjenje zakupnine, naknade za javne površine, komunalne naknade, spomeničke rente, poreza na potrošnju i nepokretanje ovrha dok traju izvanredne okolnosti zbog epidemije. Jedino na taj način će im se omogućiti da nakon normalizacije poslovanja ponovo mogu podmirivati svoje obveze. Time bi se, osim korisnika gradskih i općinskih prostora, obuhvatili i korisnici drugih poslovnih prostora koji imaju iste probleme, odnosno pad gospodarskih aktivnosti", stoji u priopćenju Udruženja obrtnika Pula koje potpisuje predsjednik Andi Vitasović.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.