Hrvatski radio

Radio Pula

Zambratija: javna rasprava traje do 16. svibnja

14.05.2018.

16:03

Autor: Tatjana Kaštelan

Umag (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Umag (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Ponovno se podigla prašina oko detaljnog prostornog plana Zambratije. U tijeku je 'Druga ponovljena javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja naselja Zambratija'. Naime, onaj iz 2015. godine nije prošao jer su se i tada građani pobunili i peticijom ga osporili.

Nakon čekanja, pa lokalnih izbora, tri godine kasnije, priča se ponovno zahuktava.

Izmjena i dopuna važećega Detaljnog plana uređenja Zambratije upravo je na javnoj raspravi – mještani ga mogu iščitati na internetskim stranicama Grada Umaga ili u predvorju umaške Gradske vijećnice.

Baš kao ni drugi razvojni planovi, ni ovaj ne prolazi bez političkog dijaloga. Ovoga puta zavrtilo se na relacijama IDS-a s jedne te SDP-a i HDZ-a s druge strane.

IDS podržava inicijativu mještana koji su prije nekoliko godina osporili nacrt urbanističkog plana Zambratije. Mještani su pozvani na javnu raspravu. Nakon toga, ako plan bude prihvaćen na gradskoj razini to jest usvoji li ga umaško Gradsko vijeće, Zavod za prostorno uređenje Istarske županije dat će svoje mišljenje.

Ravnateljica Zavoda Ingrid Paljar kaže kako se Zavod još nije očitovao. Plan mora doći kod nas kao konačni prijedlog. Čekamo tu fazu i tada će Zavod dati mišljenje na plan, dodaje Paljar.

Hoće li, prema nekim tvrdnjama IDS-a, prostorni plan Zambratiji donijeti prometnicu uz more, hoće li ostati bez parkirališta, devastirati obalu, ili će pak razvojno omogućiti korak naprijed – bit će jasnije nakon javne rasprave.

SDP-ov gradonačelnik ne očituje se, a HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća ne želi davati izjave. Nakon javne rasprave bit će jasno hoće li mještani peticijom kao i u prethodnom donošenju uspjeti osporiti plan ili će ga prihvatiti.

U svakom slučaju, mještani Zambratije na postojeći prijedlog Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja naselja Zambratije mogu reagirati u javnoj raspravi koja traje do 16. ovoga mjeseca, dakle do prekosutra. Mogu se, dakle, očitovati, iznijeti svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.