Hrvatski radio

Radio Pula

Zapelo na relaciji Kaštijun - Holcim

10.03.2018.

15:37

Autor: Elvis Mileta

(foto: Duško Marušić/PIXSSELL)

(foto: Duško Marušić/PIXSSELL)

Foto: - / -

Županijski centar za zbrinjavanje otpada Kaštijun od početka ovog mjeseca u redovitom je pogonu. Informacija o mogućim problemima je malo. No izvjestan je izostanak suradnje s tvornicom cementa u Koromačnu, koja je prema inicijalnoj studiji trebala biti glavno mjesto spaljivanja istarskog otpada.

 

Holcim iz Koromačna trebao je spaljivati trećinu smeća iz Kaštijuna, oko 70 tona dnevno ili pet kamiona gorivog otpada. Takva je bila projekcija kada se krenulo u gradnju Kaštijuna i na toj se matematici i izračunalo konačnu cijenu zbrinjavanja otpada. No sada ispada da Kaštijun nema dovoljno energetski kvalitetan otpad i ne udovoljava standardima Holcima, pa se ovo poduzeće nije ni javilo na natječaj o preuzimanju gorivog otpada. Pritom voditeljica marketinga i komunikacija u Holcimu Julija Škoro ističe da je upravo to, a ne cijena, isključivi razlog izostanka suradnje.

Kaštijun nije jedini koji ima problema s kvalitetom gorivog otpada, u sličnom je položaju i riječka Marišćina, s koje se jedno vrijeme otpad dovozio u Koromačno, no suradnja je prekinuta zbog istih razloga. Pritom u Holcimu ističu da su uvijek pripravni obnoviti posao na obostrano zadovoljstvo i korist.
Kaštijun nema puno izbora - ili moraju pronaći novu spalionicu koja će pristati sagorjeti njihov otpad, ili će postojeći otpad morati prilagoditi kriterijima Holcima. I jedno i drugo u konačnici će platiti - građani.

 

Poslušajte tonski prilog. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.