Hrvatski radio

Radio Pula

Započela obnova pulskog kupališta Valkane

16.11.2015.

13:51

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za razliku od nekad kad se dičila sa čak 5 vrhunskih gradskih kupališta, Pula danas nema niti jedno. Zapravo tu su Valkane, gradski ih oci nazivaju javnim, gradskim kupalištem, no Valkane na to ni blizu ne nalikuju.

Kao i sve vrijedno u Puli, sagradila ih je Austrougarska, daleke 1914. i nakon tog zlatnog doba kreće silazna putanja za Valkane, činilo se gotovo nezaustavljivo.

Valkane danas, montažni kafić, neuređeno kupalište bez sanitarija, ruzinava ograda, zapušteno igralište. 

Građani su oronulim Valkanama zgroženi.

 

Grad se ipak odlučio spašavati kupalište, počela je njegova sanacija. Sa pola milijuna kuna u 45 dana trebalo bi se obnoviti glavno sunčalište.

Od najavljene pak koncesije za Valkane zasad ništa. Razmišlja se i o drugačijem konceptu uređenja kupališta, ranije zamišljenog kao modernog, hotelskog područja. Možda ga se ipak treba više otvoriti građanima, stav je Grada. Kako god potrajat će očito dok Valkane ne dobiju zasluženi sjaj. Nadamo se ipak da će brzo stići barem tuševi i sanitarije, neophodne da bi kupalište koliko toliko funkcioniralo kao javno.

Više možete poslušati u nastavku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.