Hrvatski radio

Radio Pula

Započeo 15. Tjedan cjeloživotnog učenja

27.09.2021.

13:05

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih/snimka zaslona

Foto: Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih/snimka zaslona

Foto: - / -

Petnaestu godinu zaredom, u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, građani imaju priliku sudjelovati na besplatnim predavanjima, radionicama, okruglim stolovima i sličnim događanjima, a brojne obrazovne ustanove i ove godine potencijalnim polaznicima predstavljaju mogućnosti obrazovanja koje nude.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na promociju cjeloživotnog učenja te već petnaestu godinu zaredom organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja.

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Aktivnosti 15. Tjedna cjeloživotnog učenja, koji se održava od 27. rujna do 3. listopada 2021., započele su u 10:30 Svečanim otvorenjem u Poduzetničkom inkubatoru PISMO 2 u Novskoj.

U okviru Svečanoga otvorenja, s ciljem približavanja ideje o cjeloživotnome učenju ciljnim skupinama ove kampanje, ispred Poduzetničkog inkubatora PISMO održat će se i 13. Sajam cjeloživotnog učenja. Na Sajmu će ustanove za obrazovanje odraslih predstaviti javnosti programe obrazovanja odraslih koje provode, nudeći već tradicionalno i vaučere za besplatno pohađanje jednog od obrazovnih programa.

Informiranje građana o tome kako sami mogu postati dio procesa cjeloživotnoga učenja te motiviranje da se na taj korak odvaže, okosnica je svakog od proteklih Tjedana cjeloživotnog učenja. Pritom se kampanja svake godine dodatno razvijala, širio se opseg aktivnosti i područja provedbe, povećavao broj aktivnosti, kao i uključenih institucija, jačala se uključenost ključnih aktera na svim razinama te je, što je posebice važno, neprestano rastao broj građana koji su sudjelovali na nekoj od aktivnosti.

Kampanjom u 2019. godini obuhvaćeno je 898 događanja na kojima je sudjelovalo više od 40 000 građana. Uzimajući u obzir situaciju vezanu uz epidemiju COVID-19 i posljedična ograničenja mogućnosti organizacije događanja, broj organiziranih događanja tijekom prošlogodišnje kampanje manji je u odnosu na 2019. godinu, ali zahvaljujući prepoznatljivosti kampanje i suradnji Agencije sa svim dionicima, kampanja je i u 2020. uspješno provedena, te su diljem Republike Hrvatske, prema prijavama organizatora, održana 242 događanja u kojima su sudjelovale 152 različite institucije u suradnji s partnerima (tijelima državne uprave, socijalnim partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, županijama, lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim institucijama, ustanovama za obrazovanje odraslih, školama i ostalim organizacijama).

Građani i ove godine imaju mogućnost sudjelovati nabesplatnim radionicama, predavanjima, okruglim stolovima i sličnim događanjima,a brojne obrazovne ustanove otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude. Dio događanja održavat će se u virtualnom okruženju, odnosno online, a aktivnosti koje će se provoditi uz fizičku nazočnost održavat će se u malim grupama poštujući sve epidemiološke mjere.

Organiziranjem nacionalne obrazovne kampanje već petnaestu godinu zaredom ističe se, između ostalog, važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnog učenja te posljedičnog jačanja svijesti građana da je upravo cjeloživotno učenje odgovor na izrazito dinamične promjene u brojnim segmentima društva i svakodnevnog života, uključujući i promjene na tržištu rada te da se unatoč svim okolnostima može i treba cjeloživotno učiti i obrazovati.

Primjeri pojedinaca koji su učenjem te zahvaljujući vlastitoj odlučnosti i ustrajnosti uspjeli ostvariti brojne pozitivne promjene u svojim životima, nerijetko pritom savladavajući brojne prepreke, iznimno su poticajni i svima ostalima da krenu istim putem - putem učenja i obrazovanja. Upravo stoga, u sklopu kampanje dodjeljuje se nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba. I ovogodišnji dobitnici nagrade Maslačak znanjaPavao Moslavac, Vanja Zorić i Margareta Sedlarević osobe su koje su odlučile proširiti svoja znanja i vještine te unatoč svim okolnostima raditi na sebi i svome razvoju.

U okviru kampanje dodjeljuju se i Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslihosobama koje su svojim stručnim i znanstvenim angažmanom doprinijele unaprjeđenju sustava obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnja je dobitnica Priznanja za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslihizv. prof. dr. sc. Morana Koludrović, dok su dobitnice Priznanjaza stručni doprinos razvoju obrazovanja odraslih Tatjana Vujić, prof. i Itana Bukovac, prof.

Kampanja se provodi u okviru ESF-ova projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II čiji je opći cilj podizanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja te povećanje sudjelovanja, odnosno uključenosti odraslih u procese cjeloživotnog učenja, kako bi se jačala konkurentnost odraslih na tržištu rada i ojačali osobni kapaciteti pojedinca za aktivno djelovanje u društvu.

Sve novosti mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici www.cjelozivotno-ucenje.hr i na službenim profilima na društvenim mrežama (Facebook iInstagram).

Događanja u sklopu 15.Tjedna cjeloživotnog učenja možete pregledati na interaktivnoj mapi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.