Hrvatski radio

Radio Pula

Započeo proces testiranja ideja društvenopoduzetničkih pothvata u Istri

30.06.2021.

13:26

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva/ustupljena fotografija

Foto: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s Regionalnim koordinatorom Istarske županije za europske programe i fondove započela je višemjesečni proces testiranja i validacije poslovnih modela društvenopoduzetničkih pothvata.

Proces testiranja vodi društveno poduzetnički savjetnik i stručnjak za društvenu ekonomiju Teo Petričević.

Protekla dva dana na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, polaznici su skicirali svoje lean platno poslovnog modela, detektirali rizike te prilike i prijetnje društvenopoduzetničkog pothvata. Sljedeći korak sudionika je testiranje pretpostavki problema na segmentima kupaca koristeći se jednim od principa Lean Startup metodologije: Izradi – Mjeri – Uči, tzv. krug učenja. Nakon ove prve faze, slijede konzultacije sa Teom te prelazak u sljedeću fazu. 

Cijeli proces je vrlo bitan kako bi sudionici mogli dokazati da je njihova ideja na dobrome putu, kako bi sveli svoje rizike na minimum te kako bi potvrdili isplativost ulaganja u poduzetnički pothvat. 

Proces je namijenjen organizacijama civilnog društva, tvrtkama i pojedincima iz Istre koji imaju razrađenu društveno poduzetničku ideju ili poslovni plan za pokretanje društveno poduzetničkog pothvata. 

Regionalni centar za razvoj društvenih inovacija – ReCeD'Istria pilot je projekt kojeg Zaklada Istra provodi u sklopu Projekta +Resilient.  Projekt „+Resilient“ financiran je iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. U projektu sudjeluje 14 partnera iz 8 zemalja Mediterana a cilj mu je umrežiti, povezati i prenijeti znanja i dobre prakse poticanja i razvijanja društvenih inovacija te utjecati na kreiranje jače institucionalne podrške na europskoj razini.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.