Hrvatski radio

Radio Pula

'Zarozgajmo na Ćićariji'

31.05.2015.

10:12

Autor: Bruno Krajcar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove nedjelje Lanišće na Ćićariji središte je tradicijske vokalne baštine Hrvatske, zahvaljujući manifestaciji 'Zarozgajmo na Ćićariji'.

Ovaj jedinstveni nacionalni glazbeni susret okupit će osmi put oko 150 izvođača iz dvadesetak hrvatskih Kulturno-umjetničkih društava koja njeguju bogatu tradicijsku baštinu Lijepe naše. 'Zarozgajmo na Ćićariji' predstavit će sve ono što Hrvatska ima na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Manifestacija je važna za ovaj kraj i ljude jer organizatori od prvog susreta žele očuvati narodnu glazbu na Ćićariji, predstaviti na jednom mjestu sve različite vokalne oblike iz cijele Hrvatske, identificirati nositelje i čuvare te baštine te poticati mlade da upoznaju, zavole i čuvaju vrijednosti tradicijske vokalne glazbe i svojih korijena. Voditelj manifestacije Vladimir Pernić najavljuje zanimljivosti ovogodišnjeg programa.

Osim stare Vele večernje iz Laniške maše, našega kanta na tanko i debelo i bugarenja, u Lanišću s početkom u 17 sati možete poslušati i kako zvuči ojkanje, ganga, rera, orzanje i drugi tradicijski napjevi, a prekrasnu Ćićariju obgrlit će i zvuci miha i istarske tamburice ili cindre.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.