Hrvatski radio

Radio Pula

Zaštitite se od prevaranata tijekom e-kupnje

10.11.2020.

18:48

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/europol.europa.eu/

Foto: snimka zaslona/europol.europa.eu/

Foto: - / -

Najveća maloprodajna sezona u godini je pred vratima, a za sudjelovanje ne morate napustiti udobnost svog doma. To ne moraju učiniti ni e-kriminalci. U suradnju s PU Istarskom donosimo savjete o tome kako se zaštititi u elektroničkoj kupnji.

Jednostavan dizajn web stranica, povećani promet na društvenim mrežama i praktičnost učinili su internetsku kupnju i prodaju proizvoda nositeljem moderne trgovine. Pandemija COVID-19 još je više potaknula potrošače da se okrenu kupnji putem interneta. Za tvrtke taj trend predstavlja velike mogućnosti, ali i izazove. Veća prodaja i promet znače i veći prihod. Ali to također znači i veći broj prijevara jer kriminalci imaju još više mogućnosti za krađu kako od potrošača tako i od trgovaca.

Kako se pripremiti i zaštititi u maloprodaji?

#SellSafe kampanju podizanja svijesti pokrenule su policije odnosno redarstvene vlasti 16 zemalja (Austrija, Kolumbija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Malta, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Sjedinjene Američke Države) u suradnji s EUROPOL-ovim Centrom za kibernetički kriminalitet i Vijećem za rizike trgovaca kako bi podijelili praktične savjete o tome kako nadmudriti kriminalce koji pokušavaju zloupotrijebiti praksu i doživljaj internetske kupovine. 

Kampanja se provodi u okviru akcije e-Commerce 2020 (eComm 2020) koju vode EUROPOL i Austrijski ured kriminalističke policije (Bundeskriminalamt).

Ovogodišnja kampanja posebno je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada. 

Prijetnja koju predstavljaju ti kriminalci vrlo je stvarna: uoči kampanje brojne su zemlje provodile operativne akcije koje su rezultirale uhićenjem 22 takva e-prevaranata samo u listopadu. 

Kako zaštititi svoje elektroničko poslovanje/trgovinu? 

Preusmjeravanje vašeg poslovanja u svijet elektroničke trgovine velik je korak. Postoji niz jednostavnih mjera koje možete poduzeti za sigurniju prodaju. 

EUROPOL-ov centar za kibernetički kriminalitet daje nekoliko uputa: 

• Upoznajte svoj proizvod: neki su proizvodi rizičniji za prodaju od drugih. Primjerice, prodaja sitnih predmeta koji se lako mogu preprodati i za koje već postoji potražnja rizičnija je od osobno dizajniranih predmeta. 

• Upoznajte svog kupca: ako prihvaćate plaćanja karticama i kupcima šaljete vrijednu robu, htjeli biste znati kome šaljete predmete. 

• Uspostavite sigurne načine plaćanja: banka putem koje obavljate transakcije karticama može vas savjetovati. Odabir sigurnog načina plaćanja ograničit će rizik od prijevare. 

• Koristite pouzdanu uslugu dostave: odaberite način dostave kod kojega možete biti sigurni u profesionalno rukovanje vašom robom i rješavanje mogućih sporova zbog neisporuke. 

Savjeti o tome kako zaštititi sebe i svoje poslovanje od e-prevaranata

Opći savjeti o sigurnoj online kupnji

(Foto: Pixabay)

 

                                             

  

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.