Hrvatski radio

Radio Pula

Zatraženo hitno uzorkovanje i analiza tla na području Kaštijuna

28.07.2020.

14:40

Autor: HRT

Foto:Dusko Marusic/PIXSELL

Foto:Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / -

Inicijativni odbor za formiranje civilnog nadzora nad radom ŽCGO Kaštijun uputio je članovima Skupštine društva Kaštijun d.o.o. Fabriziu Radinu i Borisu Miletiću zahtjev za hitnim uzorkovanjem i analizom tla, voda i lebdećih čestica s područja Kaštijuna.

Inicijativni odbor za formiranje civilnog nadzora nad radom ŽCGO Kaštijun


    Članovi Skupštine društva Kaštijun d.o.o.
    N/r: g. Fabrizio Radin, g. Boris Miletić

                                   


Pula, 28. srpnja 2020.


Predmet: ZAHTJEV ZA HITNIM UZORKOVANJEM I ANALIZOM TLA,  VODA I LEBDEĆIH ČESTICA S KAŠTIJUNA


Poštovani g. Radin i g. Miletić,

na temelju prethodne komunikacije u prilogu vam dostavljamo izmijenjeni prijedlog Sporazuma o suradnji na pitanjima zaštite okoliša, održivosti i utjecaja ŽCGO Kaštijun na lokalnu zajednicu putem Radne grupe za zaštitu okoliša, održivost i lokalnu zajednicu.

Ljubazno vas molimo da usvojite sporazum u predloženom obliku jer jedino uvjet dostupnosti informacija i utvrđenih procedura razmatranja zaključaka Radne grupe njen rad može učiniti djelotvornim. Molimo vas da uzmete u obzir da se radi o predloženom volonterskom angažmanu stručnjaka za rad za javni interes, potencijal koji biste, u lošoj situaciji u kojoj se nalazite u vezi s Kaštijunom, trebali iskoristiti.

S obzirom da će osnivanje Radne grupe izgleda potrajati, dostavljamo vam ovim putem i

zahtjev da se hitno da nalog za obavljanje analiza sastavnica okoliša Kaštijuna i to unutar i izvan postojenja.


Službeni rezultati praćenja stanja okoliša Kaštijuna za 2019. godinu pokazali su opasne koncentracije teških metala u tlu u okolici Kaštijuna, na što nitko od mjerodavnih nije reagirao. Kao što Vam je poznato, osim problema smrada iz centra Kaštijun, mještane u okolnim naseljima izuzetno brine povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku, a čiju prisutnost prepoznaje mjerna postaja na samom Kaštijunu. Zahtijevamo, stoga, hitno provođenje analize uzroka zagađenja tla i voda u okolici Kaštijuna te analize kemijskih čimbenika u okolišu ŽCGO Kaštijun uz analizu lebdećih čestica unutar centra i u njegovom okolišu.

Vjerojatno Vam je poznato da su tijekom veljače 2020. godine na zahtjev TD Ekoplus (upravitelja ŽCGO Marišćina) izrađena ispitivanja kemijskih čimbenika u ŽCGO Marišćina od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Ispitivanja su se radila na 4 lokacije unutar ŽCGO Marišćina i to na odlagališnim plohama i postrojenju. Ispitivanja su pokazala da je situacija na Marišćini zdravstveno katastrofalna (izvještaj u prilogu) i da su, kako piše u zaključku dokumenta (u prilogu), "hitno potrebne dodatne mjere zaštite djelatnika kako bi se spriječilo daljnje trovanje istih". Analiza u zaključku donosi prijedlog ispitivanja lebdećih čestica na području centra. Osim toga, na 31. sjednici Skupštine Primorsko-goranske županije, održanoj 16. srpnja 2020., "jednoglasno je prihvaćen i zaključak da Ministarstvo zaštite okoliša osigura uvjete za zatvaranje CZGO Marišćina i pronađe alternativno rješenje za zbrinjavanje otpada".

S obzirom na djelatnost kojom se centar Kaštijun bavi, činjenicom da se u komunalnom otpadu koji pristiže na Kaštijun nalazi i otpad koji je štetan za zdravlje ljudi te istoj tehnologiji koja se provodi kao u centru Marišćina, apeliramo i zahtijevamo da se u centru kao i njegovoj okolici provedu odgovarajuće analize kojima će se detektirati kemijski sastav predmetnih plinova i čestica.

Ljubazno vas molimo da opisane analize izvršite u što kraćem roku zbog zaštite zdravlja djelatnika i stanovnika u okruženju Kaštijuna. Također vas molimo da prilikom uzorkovanja bude prisutan i netko iz Inicijativnog odbora za formiranje civilnog nadzora nad radom ŽCGO Kaštijun, ako se u međuvremenu ne formira Radna grupa za zaštitu okoliša, održivost i lokalnu zajednicu.

Do formiranja Radne grupe komunikaciju nastavljamo putem medija.

Članovi/ice Inicijativnog odbora za formiranje civilnog nadzora nad radom ŽCGO Kaštijun

Dušica Radojčić  
Ivo Lorencin 
Bojan Blagonić 
Koviljka Aškić
Prilozi:
- prijedlog Sporazuma o suradnji na pitanjima zaštite okoliša, održivosti i utjecaja  ŽCGO Kaštijun na lokalnu zajednicu putem Radne grupe za zaštitu okoliša, održivost i lokalnu zajednicu
- Prijedlog Zaključka o utjecaju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina na zdravlje mještana Marčelja i okolice
- Izvještaj o ispitivanju kemijskih čimbenika u okolišu ŽCGO Marišćina, izrađen od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županijeNa znanje:
- mediji u Istarskoj županiji
- Valerio Drandić, Istarska županija
- Mirko Radolović,  Istarska županija, Upravni odjel za održivi ravoj, službenik koji privremeno obavlja poslove pročelnika
- Vesna Dukić, predsjednica Uprave Kaštijuna d.o.o.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.