Hrvatski radio

Radio Pula

Zaustavljeno postavljanje VIP-ovih antena

14.01.2016.

14:14

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulski gradonačelnik Boris Miletić primio je skupinu građana koji se protive postavljanju antene VIP mobilnog teleoperatera u njihovom naselju. Prosvjedom su uspjeli u rujnu prošle godine zaustaviti postavljanje bazne stanice i antena a u međuvremenu se oglasila i građevinska inspekcija.

Kuća na koju je VIP prošle godine pokušao monitrati svoju baznu stanicu nema valjanu građevinsku dozvolu te kao takva nije legalna i na nju se nemože postaviti bazna stanica sa antenama, zaključak je nadzora građevinske inspekcije. Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj nije potrebno ishodovati dozvole za postavljanje mobilne infrastrukture a za ostakljivanje terase je, poručio je jedan od građana Verude porat Robert Duras.

Predstavnici VIP_a pokušali su u međuvremenu edukativnim predavanjima nezadovoljnim građanima pojasniti kako njihove antene nisu štetne al u tome nisu uspjeli. Građani Verude porat odlučni su u zaustavljanu projekta iako su svjesni kako će druga strana pokušati naći novi objekt za postavljanje mobilne infrastrukture. U međuvremenu su osnovali udrugu građana "Zdravo naselje" koja će se brinuti o zdravom i sigurnom životu u njihvom naselju.

Boris Miletić pulski gradonačelnik nakon sastanka je istaknuo kako je grad uvijek na strani građana te podsjetio da bi širom decentralizacijom ovlasti ovakve probleme puno brže riješili na lokalnoj razini.

Iako svaki građanin u prosjeku ima bar jedan mobitel, nejasna zakonska regulativa te nepostojanje dugoročnih relevantnih istraživanja koja bi definirala mogu li se bazne stanice postavljati u naseljenim mjestima i dalje će kod građana izazivati prosvjede.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.