Hrvatski radio

Radio Pula

Zavičajna nastava do 2017. u istarskim školama

28.10.2013.

19:52

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Institucionalizacija zavičajne nastave cilj je danas utemeljene Koordinacije za zavičajnu nastavu Istarske županije. Do 2017. godine zavičajna bi se nastava trebala sustavno provoditi u svim istarskim školama i vrtićima.

Zavičajna nastava dio je školskih kurikuluma i provodi se u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, no to nije sustavno niti ujednačeno, objasnila je potrebu za institucionalizacijom resorna županijska pročelnica Patricia Smoljan ističući da bi se zavičajni sadržaji uvodili postupno.

Projektom zavičajne nastave planira se i suradnja s ustanovama i kulturi, a nisu isključena ni nova zapošljavanja, rekao je pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Uz tradicionalnu zavičajnost radit će se dosta i na suvremenoj povijesti i kulturi: istarske srednjoškolce, primjerice, treba podučiti i o suvremenoj istarskoj glazbi, a ne samo narodnoj, zaključio je Torbica ističući važnost zavičajnosti u globaliziranome svijetu.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.