Hrvatski radio

Radio Pula

Završen europrojekt "EMERGENCY EuroRegion"

02.12.2020.

15:15

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Cilj projekta bio je poboljšanje hitne medicinske službe na prekograničnom području i implementacija zajedničkog protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata kada je vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja presudno. Tim je povodom održana online konferencija projektnih partnera.

Na konferenciji su sudjelovale zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić i ravnateljica OB Pula Irena Hrstić. 

- Projekt predstavlja povijesni preokret u praksi liječenja hitnih pacijenata u Istri, temeljen na najboljim načelima i praksama Europske unije da svatko može pravovremeno pristupiti zdravstvenoj skrbi kada mu je potrebna, a to zasigurno jesu pacijenti Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije u situacijama životne ugroženosti - rekla je zamjenica župana dodajući kako su u sklopu projekta provedene i međunarodne edukacije iz područja hitne medicine u svim institucijama koje sudjeluju u projektu te je nabavljeno ambulantno vozilo namijenjeno pacijentima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

Projekt EMERGENCY EuroRegion realiziran je kroz EU Program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska.  

- Istarska županija i naše ustanove u proteklih su 10 godina realizirale brojne projektne ideje upravo kroz model prekogranične suradnje. Naša je velika želja da se ovaj projekt nastavi jer je dokazana njegova učinkovitost u spašavanju života ljudi. Zato vjerujemo da će ministarstva nadležna za zdravstvo u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji pronaći način za uspostavu trajne mreže ključnih zdravstvenih institucija s područja hitne medicinske službe na prekograničnom području - zaključila je Ćakić Kuhar. 

Pozdravne govore održali su i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske Željko Plazonić, ravnatelj Opće bolnice Izola Radivoj Nardin te slovenski ministar za razvoj i kohezijsku politiku EU Zvonko Černač. Uslijedile su prezentacije projektnih partnera te razmjena iskustava u implementaciji projekta.

Projekt pod nazivom "Emergency EuroRegion SLO-HR413" financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje tijekom programskog razdoblja 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 938.486,76 eura, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 85% bespovratnih sredstva u iznosu od 797.713,73 eura. Vodeći partner na projektu je Opća bolnica Izola, a ostali partneri: Opća bolnica Pula, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola. 

Pridruženi partneri projekta su Ministarstvo za zdravlje Republike Slovenije, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, Območna enota Koper-Capodistria, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Područna služba Pazin, Grad Umag i Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.