Hrvatski radio

Radio Pula

Završena sanacija skulptura u Pazinu

30.06.2021.

15:41

Autor: Tomislav Šikić

Karijatida (Foto: MKS/ustupljena fotgorafija)

Karijatida (Foto: MKS/ustupljena fotgorafija)

Foto: - / -

Tijekom travnja, svibnja i lipnja odvijale su se aktivnosti sanacije skulptura nastalih tijekom manifestacije Mediteranski kiparski simpozij, a koje su svoje trajno mjesto našle u Pazinu - skulpturama Roberta DuBourga “Dijalog” i “Karijatida” Alema Korkuta .

Tijekom travnja, svibnja i lipnja odvijale su se aktivnosti sanacije skulptura nastalih tijekom manifestacije Mediteranski kiparski simpozij, a koje su svoje trajno mjesto našle u Pazinu. Radi o se skulpturi Roberta DuBourga “Dijalog” iz 1973. koja je postavljena kraj autobusnog kolodvora u Pazinu. DuBourg je rođen u SAD-u, a najpoznatiji je po  vođenju Međunarodnog kiparskog simpozija u Baltimoreu. Kao autor je sudjelovao na mnogim kiparskim simpozijima u SAD-u i inozemstvu. Autor je mnogih skulptura na javnim mjestima u Marylandu, Zapadnoj Virginiji, ali i ostalim dijelovima SAD-a i u Europi u Austriji i Hrvatskoj. 

Skulptura “Karijatida” Alema Korkuta nastala je 2002. te je postavljena kraj Kaštela u Pazinu. Alem Korkut je autor više skulptura u javnom prostoru, među kojima skulpture „Karijatida“ u Pazinu (2002.), spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.), te spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata u Koprivnici (2016). Ove javne skulpture svjedoče o Korkutovom senzibilitetu i vještini da se određena ideja artikulira u znak i kao takva trajno smjesti
u gradsko tkivo kako bi se posredstvom dinamike i provokativne artikulacije forme, u centar zbivanja pozvali građani i slučajni prolaznici. Donator materijala za obje javne skulpture je tvrtka Kamen d.d. iz Pazina, višegodišnji partner i donator Mediteranskog kiparskog simpozija. 

Skulpture “Karijatida” i “Dijalog” označene su specijalno dizajniranim signalnim stupićima po uzoru na dosadašnje skulpture nastale tijekom Mediteranskog kiparskog simpozija gdje svaka oznaka sadrži podatke o autoru, godini nastanka i nazivu skulpture na hrvatkom i engleskom jeziku. Znatiželjnici tako mogu skeniranjem QR koda otkriti više o autorima skulpture, Parku skulptura Dubrova, likovnoj manifestaciji Mediteranski kiparski simpozij te istraživati likovne putove koji spajaju Pazinštinu i Labinštinu.

Dijalog (Foto: MKS/ustupljena fotgorafija)

Dijalog (Foto: MKS/ustupljena fotgorafija)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.