Hrvatski radio

Radio Pula

Završio 69. Pulski filmski festival

25.07.2022.

10:51

Autor: HRT

69. Pulski filmski festival

69. Pulski filmski festival

Foto: PFF / ustupljena fotografija

Svečanom dodjelom nagrada završen je 69. Pulski filmski festival, na kojem je u proteklih 8 dana prikazana 121 projekcija na 16 lokacija.

Ako je suditi po ovogodišnjoj selekciji, hrvatski film očekuje svijetla budućnost. Naime, od 10 filmova u Hrvatskom natjecateljskom programu, čak 7 su režirali debitanti, što je donijelo dašak svježeg zraka pod “zvjezdano nebo Arene”, po mnogima jednog od najljepših kina na svijetu.


O najboljim filmovima u Hrvatskom programu, odlučivali su austrijski redatelj oskarovac Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo te montažer Miran Miošić.


Žiri, ali i publika dodijelili su nagrade za najbolje filmove i filmske djelatnike, dok su posjetitelji mogli pogledati 82 filma, što čini 146 sati i 30 minuta, odnosno ukupno 8788 minuta vrhunskog filmskog stvaralaštva, recentne kinematografije, ali i filmskih klasika.


„Kada bi se radila neka analiza, anketa, tko najbolje poznaje hrvatski ili jugoslavenski film, mislim da bi Puležani bili na prvom mjestu, jer broj ljudi koji dolaze na večernje projekcije često nadmaši broj ukupne filmske distribucije. S obzirom na vrlo visoke ocjene koje su filmovi u Hrvatskoj natjecateljskoj konkurenciji osvojili na ovogodišnjem Pulskom festivalu, vjerujem da će se to preliti i na ostatak Hrvatske” izjavila je ravnateljica Pula Film Festivala, Tanja Miličić.


Žiri, sastavljen od renomiranih domaćih i inozemnih filmskih djelatnika, ali i publika, glasali su za najbolje filmove ovogodišnjeg festivala. Velika zlatna arena, kao i nagrada kritike dodijeljene su Zbornici Sonje Tarokić, filmu koji je i snažna društveno – obrazovna kritika. Nagrada za najbolji film u Međunarodnom programu pripala je napetom i vizualno zapanjujućem trileru koji se suočava s temama homofobije, lokalne korupcije i mentaliteta mafije, Dani Suše redatelja Emina Alpera, koji je osvojio i nagradu kritike.

 

Red carpet / Zbornica

Red carpet / Zbornica

Foto: PFF / ustupljena fotografija

Zlatna vrata Pule, za najbolje ocijenjeni film u Hrvatskom natjecateljskom programu osvojio je film Nosila je rubac črleni, Gorana Dukića, a srca publike u međunarodnom programu osvojio je film Ljeto kada sam naučila letjeti, Radivoja Andrića.


- Na netom završenom 69. Pulskom filmskom festivalu prikazano je 10 novih hrvatskih dugometražnih naslova, a od toga sedam debitantskih, filmova raznovrsnih tematskih i estetskih određenja što govori o živosti hrvatskog filma. Prikazano je i devet manjinskih hrvatskih koprodukcija od kojih čak 6 u Međunarodnom natjecateljskom programu. Program se proširio na nove lokacije, a posjet gledatelja i prodaja također se približavaju predpandemijskim brojkama. Brojni su bili i strani gosti, narastao je i industrijski program koji ima za cilj umrežavanje hrvatskih filmaša s Europom. Imali smo posjete s brojnih festival, između ostalog – Berlina, Toronta, Kaira, Rotterdama, Cluja, Tallina, Cannesa (Dvotjedan autora) i mnogih drugih. Cilj je bio učiniti iskorak i nadam se da smo to i učinili - rekao je umjetnički ravnatelj Festivala, Pavo Marinković.

Dodjela nagrada/nominirani

Dodjela nagrada/nominirani

Foto: PFF / ustupljena fotografija

Festival se održao na 16 lokacija na kojima su se mogle pogledati projekcije filmova, prisustvovati otvorenjima izložbi, predstavljanju knjiga i brojnim stručnim industrijskim programima poput radionica i okruglih stolova. Lokacije na kojima su se prikazivali filmovi bile su Arena, Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, Kino Valli, Kaštel, a ove godine projekcije su se nakon dvogodišnje pauze održavale i na Ambreli, kao i na Brijunima. Nekoliko projekcija bilo je upriličeno i u Poreču i Rovinju.

Zlatna arena

Zlatna arena

Foto: PFF / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.